Tijesto:
- 400 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 150 grama margarina, maslaca(u original receptu je pisalo masti)
- 2 žumanjca
- 3 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 10 g kvasca-germe
- 1/2 kašičice šećera
- 100 ml toplog mlijeka
Fil:
- 1 kg svjezih višanja
- 500 g šećera
- 1 bjelanjak
Priprema:
Visnje pomijesati sa secerom i ostaviti ih da puste sok, nakon toga ih ukuhati kao rijedji djem, ocijediti ih tako da visnje idu u strudlu, a ukuhani sok mozete koristiti kao preljev.
Kad visnje stavljate u strudlu u njih umijesate bjelanjak.
Umutiti masnocu sa secerom, van.secerom i zumanjcima, dodati otopljeni kvasac u malo mlijeka i secera, zatim sve ostale sastojke, zamijesiti tijesto i ostaviti pola sata pokriveno.
Nakon toga razviti ga na velicinu 3ox4o, preko staviti visnje samo sa jedne strane ostaviti 6-7 cm prazno. Visnje jednako rasporediti i tijesto saviti u rolat (rolat motati prema praznom dijelu).
Prenjeti ga na pleh u koji ste stavili pek papir i prekriti ga najlon folijom te ostaviti 3o- 4o minuta.
Rernu ugrijati na 175 stepeni i strudlu peci 45 minuta. Ohladjenu strudlu posuti secerom u prahu.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar