srijeda, 16. studenoga 2016.

Kolač sa jabukama i čokoladom


Divan i jednostavan kolač, koji strpljivo čeka :) 

Sastojci
KORA 
  • 3 jaja
  • 5 kašika šećera,
  • 15 kašika brašna
  • 5 kašika ulja
  • 10 kašika kiselog mleka,
  • 5 kašika mleka (ili vode)
  • 1 prašak za pecivo

FIL 
  • 700 gr jabuka, 80 gr čokolade,
  •  5-8 kašika šećera (zavisi, koliko su jabuke slatke), 
  • 3 kašike griza


Priprema
1.

Kora: Umutiti belanca sa šećerom a zatim smanjiti brzinu miksera, dodati žumanca,  brašno, ulje, kiselo mleko, mleko i  prašak za pecivo.  Polovinu  umućenog testa rasporediti u pleh, prethodno podmazan uljem i posut brašnom i peći na 200C do 7-10 minuta (polupečeno) a zatim dodati fil.
 Fil: U suvu posudu staviti oljuštene i narendane jabuke, dodati šećer staviti na srednju temperaturu i kad ispari skoro sva tečnost skinuti sa šporeta, dodati čokoladu a kad se istopi, dodati griz. Filovati polupečenu  koru a  zatim  preko nje staviti preostalu smesu kore. Peći na 200C dok se stvori lepa, zlatno-žuta korica. Gotov kolač ohladiti  i posuti prah šećerom ili glazurom od čokolade ili po izboru...
Kolač  je  sjajan i što duže stoji to je ukusniji - najbolji je  treći dan od  pripreme, što je zgodno kad se spremaju  proslave ...



Nema komentara:

Objavi komentar