Divan i jednostavan kolač, koji strpljivo čeka :)
Sastojci
KORA
- 3 jaja
- 5 kašika šećera,
- 15 kašika brašna
- 5 kašika ulja
- 10 kašika kiselog mleka,
- 5 kašika mleka (ili vode)
- 1 prašak za pecivo
FIL
- 700 gr jabuka, 80 gr čokolade,
- 5-8 kašika šećera (zavisi, koliko su jabuke slatke),
- 3 kašike griza
Priprema
1.
Kora: Umutiti belanca sa šećerom a zatim smanjiti brzinu miksera, dodati žumanca, brašno, ulje, kiselo mleko, mleko i prašak za pecivo. Polovinu umućenog testa rasporediti u pleh, prethodno podmazan uljem i posut brašnom i peći na 200C do 7-10 minuta (polupečeno) a zatim dodati fil.
Fil: U suvu posudu staviti oljuštene i narendane jabuke, dodati šećer staviti na srednju temperaturu i kad ispari skoro sva tečnost skinuti sa šporeta, dodati čokoladu a kad se istopi, dodati griz. Filovati polupečenu koru a zatim preko nje staviti preostalu smesu kore. Peći na 200C dok se stvori lepa, zlatno-žuta korica. Gotov kolač ohladiti i posuti prah šećerom ili glazurom od čokolade ili po izboru...
Kolač je sjajan i što duže stoji to je ukusniji - najbolji je treći dan od pripreme, što je zgodno kad se spremaju proslave ...
Nema komentara:
Objavi komentar