Mnogi pate od nedostatka željeza i često možete čuti da su pokušali sve moguće, ali nisu uspjeli popraviti željezo u krvi.
Općenito, željezo iz prirodnih izvora se puno bolje apsorbuje, nego iz vještačkih. Zato je čest slučaj da dobijete preporuku od ljekara da koristite preparate željeza, a da vam ni to ne pomogne u rješavanju problema ili je poboljšanje kratkotrajno, tek onoliko dugo koliko uzimate dati preparat.
I korištenje hrane bogate željezom ponekad ne daje željene rezultate. Za takvo nešto postoji nekoliko razloga.
Jedan od njih je taj što je za apsorpciju ne-hem željeza iz žitarica i povrća potrebno prisustvo vitamin C (Vitamin C povećava apsorpciju ne-hem željeza za čak 85%). Zato se uz hranu bogatu željezom uvijek treba konzumirati neka namirnica bogata vitaminom C.
Drugi razloga je taj što apsorpciju željeza ometaju određene namirnice. Na primjer, bjelančevine iz mlijeka i mliječnih proizvoda, kafa, zeleni i crni čaj i dr. Zato ove namirnice treba konzumirati barem sat prije ili dva sata poslije obroka bogatog željezom.
Da bi olakšali rješavanje problema niskog željeza, Dobre Kalorije su napravile sedmični jelovnik koji se sastoji od hrane bogate željezom u dobrim kombinacijama sa vitamin C i bez namirnica koje ometaju njegovu apsorpciju.
PONEDJELJAK:
Jutarnji napitak: Čaša tople vode sa 1 kašikom pekmeza od jabuka (prirodnog) i 2-3 kašike limunovog soka
Doručak: integralni hljeb, kajgana na luku i paprikama, sok od narandže sa kapima od žare (ekstrakt)
Užina: slatka salata
Ručak: juneća šnicla sa leblebijom i špinatom, zelena salata, (Integralni hljeb), sok od narandže
Užina: šaka mješavine badema, suhih šljiva i smokvi
Večera: zobene pahuljice sa bademima, sok od jabuke
UTORAK:
Jutarnji napitak: Čaša tople vode sa 1 kašikom pekmeza od jabuka (prirodnog) i 2-3 kašike limunovog soka
Doručak: tuna sa svježom salatom (zelena ili kupus) i sjemenkama žare, integralni hljeb
Užina: salata od cvekle i mrkve, narandža
Ručak: supa od leće i mrkve, ražnjići od junećeg mesa i povrća u saftu, domaća kisela salata, (integralni hljeb)
Užina: energetske pločice, sok od mrkve cvekle i jabuke sa žarinim kapima
Večera: salata sa piletinom i cveklom
SRIJEDA
Jutarnji napitak: Čaša tople vode sa 1 kašikom pekmeza od jabuka (prirodnog) i 2-3 kašike limunovog soka
Doručak: humus namaz na integralnom hljebu, domaći kiseli krastavci, sok od narandže i limuna sa žarinim kapima
Užina: narandža, salata od cvekle i mrkve
Ručak: supa od povrća i prosa, pileća krilca sa graškom i integralnom rižom, salata od kiselog kupusa
Užina: limunada, studentski mix
Večera: piletina sa prokulicama u vlastitom sosu, kivi i brusnice
ČETVRTAK
Jutarnji napitak: Čaša tople vode sa 1 kašikom pekmeza od jabuka (prirodnog) i 2-3 kašike limunovog soka
Doručak: pileće jetrice dinstane na maslinovom ulju, integralni hljeb, sok od narandže sa žarinim kapima
Užina: salata sa cveklom i rodakvom sa dodatkom malo pavlake
Ručak: supa od brokule i tikvinih sjemenki, pureće šnicle sa svježom salatom, (integralni hljeb)
Užina: limunada, energetske kuglice
Večera: integralna tjestenina sa dodatkom dinstane blitve
PETAK
Jutarnji napitak: Čaša tople vode sa 1 kašikom pekmeza od jabuka (prirodnog) i 2-3 kašike limunovog soka
Doručak: kikiriki puter sa integralnim hljebom, čaj sa žarinim kapima
Užina: crna čokolada sa visokim udjelom kakakoa, sok od mrkve cvekle i jabuke
Ručak: grah i kiseli kupus, (integralni hljeb)
Užina: limunada, mješavina suhe brusnice i suhe kajsije
Večera: pileći file sa povrćem i kupus salatom
SUBOTA
Jutarnji napitak: Čaša tople vode sa 1 kašikom pekmeza od jabuka (prirodnog) i 2-3 kašike limunovog soka
Doručak: kuhano jaje sa zelenom salatom, integralni hljeb, čaj od žare
Užina: hurme sa bademima, sok od cijeđenog voća
Ručak: supa od paradajza sa prosom, korjenasto povrće sa gulašom od crvenog mesa, (integralni hljeb)
Užina: energetske kuglice, limunada
Večera: žitarice sa sokom od cijeđenog voća i ½ banane
NEDJELJA
Jutarnji napitak: Čaša tople vode sa 1 kašikom pekmeza od jabuka (prirodnog) i 2-3 kašike limunovog soka
Doručak: prženice sa humusom, zelena salata, čaj od žare
Užina: sok od limuna i narandže, suhe smokve, marelice, brusnica, hurme i bademi
Ručak: riba na povrću sa kupus salatom, (integralni hljeb)
Užina: hurme sa bademima, imunada
Večera: integralni hljeb sa namazom od patlidžana, zelena salata
Napomena: Jelovnik je sasvim uopćen i ne mora svakome odgovarati, jer ne uzima u obzir individualne potrebe i razlike.
Nema komentara:
Objavi komentar