utorak, 8. studenoga 2016.

ZALIVENA PITA SA VIŠNJAMA U MOJOJ PORODICI OMILJENA POSLASTICA SA VIŠNJAMA PREDOBRA JE...


Sočna, slatka, prelivena šerbetom, ova pita je za prave ljubitelje slatkiša ;)

Sastojci
  •  1 pakovanje kora za pitu
  •   fil
  •   4 kom jaja
  •  1 čaša* šećera
  •  1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  •  1 čaša griza
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  700-800 g višanja
  •   preliv
  •   4 čaše vode
  •   2 čaše šećera
  •   1 kesica vanil-šećera

Priprema
  *Mera je čaša je od jogurta, od 180 ml
1. Prvo pripremite fil. Jaja i šećer penasto umutite mikserom.Dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite još malo dok se ne povežu sastojci.
 Višnje operate, očistite od koštica i ocedite. 
 2. Kore razdvojite i podelite na 6 gomilica po 3 kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Ovde vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.
 3. Prvu koru raširite i premažite sa 4-5 kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poređate višnje. Pravite male gomilice od višanja i ređajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lepo okrugla kada je smotate. Dakle, kada ste poređali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama.Pleh  od rerne premažite sa malo ulja i ređajte rolate praveći mali razmak između. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo pre pečenja.
  4. Ispecite  pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni odozgo. Meni je bilo potrebno oko 15 minuta, a vi dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isecite na parćad i prelijte vrućiim sirupom. 
  5. Priprema sirupa: šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuvajte dok ne provri povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Kuvajte 10-ak minuta, ne treba da bude gusto kao za baklava. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isečene pite, prohladite malo i poslužite.


Nema komentara:

Objavi komentar