srijeda, 9. studenoga 2016.

Cokoladna torta sa malinama i marcipanom Johanna Lafera



Sastojci  14 osoba
Za biskvit
  • 60 gr maslaca
  • 30 gr prah secera
  • 60 ml neutralna mlecna tecna pavlaka za slag
  • 3 kom zumanca (jaja velicine XL)
  • 3 kom belanca
  • 35 gr secera
  • 1 stapic vanile
  • 60 gr brasno tip 400-ostro
  • 40 gr listica badema

Za cokoladni ganas
  • 450 gr cokolade za kuvanje minimum 40% kakao
  • 400 ml neutralne mlecne pavlake za slag
  • 60 gr secera
  • 140 gr putera

Za zele od malina
  • 800 gr maline (moze i smrznuta)
  • 200 gr secera
  • 20 gr zelatina
  • Za marcipan koru
  • 300 gr marcipan mase

Za dekoraciju
  • 14 kom cele maline
  • 2-3 kasike seckanih pistaca ili listica badema
  • 50 gr cokoladni ganas (odvojiti od vec napravljenog)
  • 1sup, kasika prah secera za razvijanje marcipana
  •  

Priprema
1.
Za biskvit
Prvo listice badema ispecite da budu hrskavi i zlatno zute boje.
Posebno u vecoj posudi umutite belanca sa secerom da masa bude cvrsta. U drugoj posudi umutite puter i prah secer da budu penasti a zatim dodajte jedno po jedno zumance , pavlaku, srz vanile i sve dobro sjedinite a zatim tu masu postepeno dodajte umucenim belancima. Kada ste ih sjedinili kroz sito dodajte brasno lagano mesajuci i na kraju listice od badema.
Peci u okruglom plehu za torte 26 cm, 20 minuta na 180c. Dno pleha i stranice predhodno oblozite hartijom za pecenje.
2.
Za cokoladni ganas
Zagrejati pavlaku do kljucanja ali da ne provri i sa njom preliti cokoladu, secer i puter.Ja to radim tako sto u vatrostalnu posudu koja je iznad serpe sa vrelom vodom ubacim cokoladu i ostale sastojke, prelijem vrelom pavlakom i mesam sve dok se secer ne otopi. Od ove mase treba oduzeti 50 gr za dekoraciju a ostatak se podeli na 3 dela. Ja pravim za svaki red posebno ganas jer do sad nisam nikad uspela da ih podelim tako da mi svi redovi budu iste debljine.
3.
Za  zele od malina
Maline i secer kuvati 10 minuta a zatim ih propasirati kroz, recimo cediljku za supu da bi se odstranile semenke. Ako u masi nema ni jedne semenke dodati jednu kafenu kasicicu istih radi vizuelnog efekta. Pripremiti zelatin prema uputstvu proizvodjaca i dodati ga u propasirane maline i sve drzati na sobnoj temperaturi da se prohladi ali i ne stegne.
4.
Za marcipan koru
marcipan rastanjite na velicinu kruga precnika vaseg kalupa.( 26 cm) To mozete uraditi na hartiji za pecenje po kojoj ste posuli malo prah secera i pokrijte ga sa providnom folijom da se ne bi isusio do momenta upotrebe.
5.
Slaganje torte
Kada ste ispekli biskvit, ostavite ga da se prohladi ali neka ostane na dnu od kalupa. Stranice kalupa oblozite cvrscom plasticnom folijom da bi spoljni zid torte bio gladak jer se ova torta ne premazuje i ne dekorise sa strane vec joj se trebaju videti redovi a to je po meni najtezi deo ove price. Kod mene uvek izgleda rusticno jer ja kalup oblozim providnom samolepivom folijom.
Preko biskvita sipa se 1/3 cokoladnog ganasa i stavi se u frizider 10-tak minuta da se ganas stegne.
Preko ganasa se izlije zele od maline i po pravilu bi trebao da se hladi 3-4 sata. To vreme ja skratim tako sto tortu stavim u zamrzivac i povremeno bockam cackalicom da proverim da li se ceo zele stegao a to je otprilike oko 15-20 minuta.

Preko zelea ide nov sloj 1/3 cokoladnog ganasa, sacekajte par minuta i dok se nije sasvim stegao stavite preko njega koru od marcipana. Blago je pritisnite da se zalepi za ganas ispod sebe.

Sada stavite i poslednji sloj cokoladnog ganasa i odlozite tortu u frizider.
Pre dekoracije tortu dobro rashladite.
6.
Napomena
Ako pravite ganas odjedanput, moracete ga dogrevati svaki put pre nanosenja novog reda na tortu.
Originalno bi trebalo koristiti cokoladu Lindt Excellence Mild 70%
Posluživanje
Sluziti uvek hladnu, koliko god da lepo izgleda nije predvidjena za dugo stajanje na toplom. Neposredno pre jela izneti je na sto.

Nema komentara:

Objavi komentar