nedjelja, 13. studenoga 2016.

Vlaga na PVC prozorima! SAVJETI



Ukoliko grijanje i ventilacija u prostoriji nisu dovoljni, može se javiti kondenzacija, naročito na izolacijskom staklu. Kondenzacija je prirodna pojava koja se događa na hladnim površinama prilikom visoke koncentracije vlage u zraku. Češće se događa zimi, kada je razlika između sobne i vanjske temperature velika. Najefikasniji način za sprječavanje ove pojave je povremeno kratkotrajno prozračivanje prostora i održavanje konstantne sobne temperature. Što je koncentracija vlage u atmosferi viša, to je potrebno češće provjetravanje.
Dugoročno gledano, kondenz koji se stvara na cijeloj površini stakla slijeva se na površine krila i okvira, što pod određenim okolnostima rezultira nastankom mrlja i gljivica na ćoškovima profila.
Također, kondenzacija smanjuje količinu propuštanja svjetlosti i ometa dobar pogled.
Da bi se izbjegla pojava kondenzacije sa unutrašnje strane izolacijskog stakla, treba se pridržavati slijedećeg:
Sobna temperatura morala bi odgovarati količini vlage koja se proizvede. Topli vazduh može apsorbirati više vodene pare nego hladni. Onaj dio vodene pare koji vazduh ne može "nositi" kondenzuje se na okolnim površinama. Prema tome, što više vlage proizvodimo, to bi sobna temperatura trebala biti viša.
Izvor topline smješten ispod prozora omogućit će cirkulaciju toplog zraka uz prozorsko krilo i tako spriječiti kondenzaciju.
Toplom zraku se mora osigurati slobodna cirkulacija uz staklo, na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom postavljanja namještaja ili ugradnje prozorske klupice.

Praktični savjeti:
Smanjite proizvodnju vlage:
• Ukoliko je moguće, nemojte sušiti veš u kući.
• Zatvarajte vrata od kuhinje i kupatila.
• Smanjite broj saksijskog bilja.
• Redovno provjetravajte.
• Ne dozvolite da udio vlage u zraku pređe 45%
• Ukoliko je to moguće, održavajte konstantnu temperaturu prostora na približno 21°C.
Kondenzat na unutarnjim površinama stakla
Moderan prozor odlikuju odlični profili, kvalitetne brtve i (obično) odlično toplotno zaštitno zastakljenje. Kod starih prozora praznine između okvira i krila na jednoj i okvira te zida na drugoj strani nikada nisu bile potpuno zabrtvljene. Zato je bilo oko tih prozora neprestano kruženje zraka, koje je u nekom smislu istovremeno značilo i trajno prozračivanje prostora.
Novi prozori odlično dihtuju, oko njih ne postoji kruženje zraka. Zbog (obično) visokog toplotnog zaštitnog zastakljenja (nizak koeficijent k), postoji mala razlika između temperature prostora i temperature na unutarnjoj strani stakla. I zbog toga je kruženje zraka oko prozora minimalno i prozračivanje prostora kroz zatvoreni prostor ne postoji.
Čak i najkvalitetnije izolacijsko staklo nužno rosi, ako je u prostoru previše vlage. U svakom kućanstvu nastane prilikom kuhanja, kupanja i sušenja odjeće velika količina vodene pare. Čak i čovjek putem disanja doprinese nastanku vlage (u toku osam satnog spavanja ca.1 litra). Četvero člana obitelj dnevno proizvede približno 10 litara vode u obliku vodene pare.
Zbog tih dodatnih količina vlage nastane u prostoru tolika relativna vlažnost, da može doći do kondenzacije. Zato se mora taj višak vlage pomoću prozračivanja odstraniti. U suprotnom riskiramo, da vlaga u obliku plijesni prouzrokuje štetu na namještaju ili na građevinskim elementima.
Zbog toga moramo nove prozore, kod kojih zbog dobrog brtvljenja ne postoji prirodno prozračivanje, redovito otvarati.

Upute za pravilno prozračivanje:
Ujutro sve prostore (posebno kupatilo i spavaću sobu) prozračujemo 10-15 minuta Po potrebi tijekom dana, ako je moguće sa propuhom, više puta prozračimo prostore. To vršimo nakon svakog kuhanja ili kupanja. Tokom prozračivanja, prozore ne otvaramo samo na pola, već na široko. Na taj način sa podjednakim učinkom prozračivanja postignemo pola manje gubitke energije.
Tokom prozračivanja zatvorimo dovod energije grijanja. Po mogućnosti grijemo sve prostore podjednako. Noćna temperatura neka ne bude više od 5° C niža od dnevne. Na taj način spriječimo, da vlaga na ohlađenim površinama kondenzira. Sa pravilnim prozračivanjem prihranimo energiju, ostvarimo prijatnu i zdravu klimu, te spriječimo nastanak štete.





Nema komentara:

Objavi komentar