Ovako osvježavajuća torta je idealna za novogodišnji tulum. To je zapravo malo preinačena i usavršena verzija torte od riže i voća. Bilo bi idealno da imate neprskane naranče (moje su stige sa Korčule), ako nemate izostavite koricu u biskvitu i u ukrašavanju.
Sastojci
Tijesto
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 naranča (sok)
- malo naribane korice naranče
- 1 vanili šećer bourbon
Nadjev
- 1 l mlijeka
- 200 g riže
- 6 listića želatine
- 500 ml slatkog vrhnja
- 3 naranče
- za ukrašavanje
- 4 naranče
- 1 vrećica preljeva za voćne torte
Priprema
1.
Za biskvit; odvojiti bjelanjca i napraviti vrlo čvrsti snijeg. Uz polagano miksanje dodati žutanjke, šećer, vanili šećer, naribanu koricu naranče i brašno prosijano s praškom za pecivo. Staviti u namašten i pobrašnjen kalup promjera 26 cm i peći u več zagrijanoj pećnici kroz 35 minuta na 180 *. Ohlađeni biskvit pokapati ocijeđenim sokom od 1 naranče.
2.
Za kremu staviti mlijeko u veću posudu i zakipiti, dodati rižu i kuhati na vlo laganoj vatri kroz 35 min. Ostaviti da se malo ohladi.Potom ju staviti u blender da dobijete glatku kremu. (možete uptrijebiti i štapni mikser) Želatinu otopiti prema uputama na vrećici, ocijediti i zagrijati da se sasvim otopi, te dodati u kremu. Ocijediti sok od 3 naranče, dodati u kremu, dobro promiješati i na kraju dodati tučeno slatko vrhnje. Staviti u hladnjak i kad se malo stvrdne (nakon cca 1 sat), vratiti obruč na tortu i nanijeti kremu i izravnati lopaticom. Vratiti u hladnjak i ostaviti da se do kraja stvrdne (4-5 sati).
3.
Skinuti obruč, naranče oguliti i posložiti po torti, jednu naranču ukrasno oguliti (tanke trakice) i narezati na kolutove. Popoloviti ih, osim jednoga koji stavite u sredinu torte, a polovine posložite po rubu.
4.
Za preljev ocijediti naranče da dobijete 250 ml soka i prema uputama na vrećici s tim sokom napravite preljev kojim prelijte tortu.
5.
Ova je rađena po tom receptu, samo sam koristila ananas. Najprije sam stavila na koru malo kreme, prekrila sam ju kockicama ananasa, a na kraju sam stavila kolutove. Preljev sam radila sa sokom od ananasa.
Nema komentara:
Objavi komentar