utorak, 15. studenoga 2016.

VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE SOBNIH BILJAKA


Većina ljudi koje poznajem imaju bogato, lijepo, zeleno i zdravo cvijeće u svojim domovima što meni nikako ne polazi za rukom. Nekoliko puta sam, sasvim očajna od teta u cvjećari tražila da mi preporuče biljku koja preživljava u najtežim uslovima, ali čak ni te nisu preživjele mene.

Stručnjaci kažu da kad je u pitanju gajenje biljaka treba obratiti pažnju na šest faktora od kojih to zavisi. Ako ste potpuna neznalica, a ipak želite neko zelenilo u kući, ovi savjeti će vam sigurno dobro doći.

Toplota



Pošto većina kućnih biljaka vodi porijeklo iz tropskih krajeva, temperature ne kojima borave su veoma važne. Vi tokom dana podešavate temperaturu tako da vama bude ugodno, ali ono što je važno jeste da tokom noći ne grijete jer upravo tih nekoliko stepeni hladnije pomaže vašim biljkama da prežive. Većina kućnih biljaka ne voli previše topao i suh vazduh. Većini biljaka će basati temperature i do deset stepeni hladnija nego inače.

Svjetlost

Biljkama je svjetlost neophodna, ali njihove konkretne potrebe se razlikuju od biljke do biljke. Pokušajte uskladiti biljke sa okruženjem u vašem domu. Kada je u pitanju svjetlost postoje tri aspekta na koja treba posebno obratiti pažnju.

Intenzitet
Kvalitet
Trajanje
Kad je u pitanju svjetlost treba obratiti pažnju in a to da redovno brišete listove jer čestice prašine blokiraju sunčeve zrake koje su biljkama neophodne za rast.

Voda

Ovo je vjerovatno jedna od stavki kod koje najčešće griješimo, odnosno ili zalivamo previše ili premalo. Večina biljaka tokom zime treba nešto manje vode nego obično, odnosno u vrijeme kada su produktivne i kada rastu. U periodu rasta potrebno im je više vode, ali zemlja nikada ne smije biti previše natopljena. Posavjetujte se sa stručnjacima kada kupujete biljku, jer kod nekih biljaka je neophodno pustiti zemlju da se u potpunosti osuši prije nego što je ponovo zalijete dok je kod nekih potrebno da zemlja stalno bude pomalo vlažna.

Vlažnost vazduha

Grijanje tokom zimskog perioda vazduh u našim domovima isušuje do te mjere da se može mjeriti sa klimom u Sahari. Tokom ljeta u većini domova bez klime, vlažnost vazduha je između 40 i 60% što je savršeno za sobne biljke. Za vrijeme zime vlažnost padne i ispod 30% što e previše suho, osim za kaktuse. Zimi biljke prebacite u prostorije u kojima je vazduh po prirodi vlažniji poput kupatila ili kuhinje.

Odmor i prihrana

Vjerovali ili ne baš kao i vama, odmor je neophodan i vašim biljkama, nakon duge sezona cvjetanja biljkama tokom zime treba odmor. Primjetićete kako biljke ljeti imaju nešto sjajnije listove nego zimi, a sve to zato što je dan kraći i to ne treba da vas brine.



Presađivanje

Zima nikako nije pravo godišnje doba za presađivanje baš zato što biljke u ovo vrijeme odmaraju i zato neke veće promjene ostavite za proljeće.

Važno: Jedan od najvažnijih savjeta koje ćete dobiti a tiče se uzgoja biljaka jeste da nikada, ali nikada ne stavljate prihranu za bljke ako je zemlja previše suha.

Probajte pažljivo pratiti ove savjete možda doživite i to da vas vaša biljka preživi.

Nema komentara:

Objavi komentar