Kao i svako drugo jelo, sarma dozvoljava silne varijacije na temu.
Sastojci 6 osoba
- 1kg mljevene junetine
- 1 velika glavica kupusa
- 2 glavice luka
- 3 reznja cesnjaka
- 1 kasikica slatke mljevene paprike
- 150g rize
- 50g brasna
- 1 jaje
- persin, ulje
- sol i papar
Priprema
1.
Nasjeckamo luk i stavimo ga da se pirja, a za to vrijeme nasjeckamo cesnjak. Cesnjak kratko poprzimo s lukom.
2.
Zacinimo meso solju i paprom i dodamo opranu rizu. Dodamo mljevenu crvenu papriku, jaje i prstohvat persina. Izmijesamo smjesu da se zacini ujedine.
Dodamo poprzeni luk i cesnjak. Ponovo izmjesamo nadjev.
3.
Odvojimo listove kupusa koje napunimo nadjevom. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isperemo pod vodom. Sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu.
4.
Ostatak kupusa narezemo na tanke rezance koji ce nam posluziti kao podloga, da se sarma ne primi za dno.
5.
Sarme polozimo u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih. Dodamo crvenu papriku te podlijemo vodom da prekrije sarme. Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru te kuhamo jos cca. 2 - 2,5 sata.
6.
Kada je sarma gotova, radimo zaprsku. U posebnoj tavici na vrelo ulje dodamo brasno koje stalno mijesamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku i kratko poprzimo. Dodamo hladne vode (i malo pirea od rajcice po zelji) te kuhamo jos par trenutaka, zatim zapršku prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.
Posluživanje
Uz sarmu od kiselog kupusa izvrsno pase vrhnje preko sarmi, a pire krompir sa strane.
Nema komentara:
Objavi komentar