četvrtak, 24. studenoga 2016.

Sarma sa kiselim kupusom, junećim mesom i rižom




Kao i svako drugo jelo, sarma dozvoljava silne varijacije na temu.

Sastojci  6 osoba

  • 1kg mljevene junetine
  • 1 velika glavica kupusa
  • 2 glavice luka
  • 3 reznja cesnjaka
  • 1 kasikica slatke mljevene paprike
  • 150g rize
  • 50g brasna
  • 1 jaje
  • persin, ulje
  • sol i papar




Priprema
1.
Nasjeckamo luk i stavimo ga da se pirja, a za to vrijeme nasjeckamo cesnjak. Cesnjak kratko poprzimo s lukom.
2.
Zacinimo meso solju i paprom i dodamo opranu rizu. Dodamo mljevenu crvenu papriku, jaje i prstohvat persina. Izmijesamo smjesu da se zacini ujedine. 
Dodamo poprzeni luk i cesnjak. Ponovo izmjesamo nadjev.
3.
Odvojimo listove kupusa koje napunimo nadjevom. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isperemo pod vodom. Sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu.

4.
Ostatak kupusa narezemo na tanke rezance koji ce nam posluziti kao podloga, da se sarma ne primi za dno.

5.
Sarme polozimo  u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih. Dodamo crvenu papriku te podlijemo vodom da prekrije sarme. Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru te kuhamo jos cca. 2 - 2,5 sata.
6.
Kada je sarma gotova, radimo zaprsku. U posebnoj tavici na vrelo ulje dodamo brasno koje stalno mijesamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku i kratko poprzimo. Dodamo hladne vode (i malo pirea od rajcice po zelji) te kuhamo jos par trenutaka, zatim zapršku prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.

Posluživanje
Uz sarmu od kiselog kupusa izvrsno pase vrhnje preko sarmi, a pire krompir  sa strane.

Nema komentara:

Objavi komentar