četvrtak, 17. studenoga 2016.

Pileca krem supa



Odlicna i veoma ukusna krem supa. Nas je osvojila. Za mene, ova krem supa i domaca kokosija supa su broj 1. Nije zahtjevna za praviti, a zagarantovano imas dobar rucak.

Sastojci
2 kasike Maslinovog ulja
6-7 Pilecih zabataka bez kostiju
2 kasike Neslanog putera
1 Crni luk
3 ceslja Bijelog luka
3 Mrkve
2 Korjena celera
300 gr Sampinjona
3 kasike Brasna
4 solje Pileceg temeljca
2 dl Pavlake za kuvanje ili pola&pola ( Half & Half )
2-3 Lovorova lista
So, biber
Svjezi persun



Priprema
1.
Karabatake dobro oprati, orbitsati ih papirnim ubrusom, pa ih isjeci na manje komadice iste velicine.
Crni i bijeli luk isjeci na sitno.
Mrkvu i korjen celera isjeci na manje krugove ili kocke.
Sampinjone isjeci na tanke listove.
2.
U tavi, na laganoj vatri, zagrijati maslinovo ulje, pa dodati kockice karabataka, peci ih dok blago neporumene. Zaciniti po ukusu. Ostaviti sa strane.
3.
U odgovarajucu serpu staviti puter na laganu vatru  da se istopi, dodati crni i bijeli luk, mrkvu, korjen celera i sampinjone. Prziti dok povrce neomeksa. Zatim dodati brasno, prziti oko 1 minutu, da malo porumeni. Uz stalno mjesanje dodati pileci temeljac, pecene karabatake i lovorov list.

4.
To kuhati nekih 5-6 minuta, uz povremeno mjesanje. Zatim dodati pavlaku za kuhanje ( ili Half & Half, tako se zove ovdje, a izgleda kao gusto mlijeko ) kuhati jos 2-3 minuta. Zaciniti sa soli, biberom i suvim zacinima.
Ako je supa previse gusta dodati jos pavlake za kuhanje.
Na kraju dodati svjez isjeckan persun.
Posluživanje
Ja Sam pravila manje Kolicinu, koja je dovoljno za nas troje.

Nema komentara:

Objavi komentar