petak, 25. studenoga 2016.

Ferrero Rocher cheescake




Moj dragi obozava cheescakes i obozava cokoladu, tako da sam odlucila za rodjendan da mu napravim ferrero rocher cheescake, ljesnjaci, nutela, cokolada, spoj je fantastican, kazu da je to najbolji cheescake da su ikad pojeli, a da su ih pojeli na tone do sada zaista jesu... meni je veoma fin, blag i nije tako jak kako sam pomislila da bi mogao biti. Izrada je prilicito jednostavna.
 

Sastojci  12 osoba
Za podlogu
  • 300 gr napolitanke sa okusom ljesnjaka
  • 50 gr rizinih pahuljica
  • 50 gr krupno mljevenih ljesnjaka
  • 2 pune kasike secera
  • 2 pune kasike putera
  • 150 gr nutele



Za nadjev
  • 700 gr krem sira
  • 200 gr kiselog punomasnog vrhnja
  • 80 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 gr secera
  • 1 kasika vanile
  • 5 jaja
  • 3 kasike gustina
  • 450 gr nutele
  • 75 gr istopljene cokolade

Za ganaz
  • 225 gr mlijecne cokolade
  • 150 gr nutele
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 kasike putera sobne temperature
  • 100 gr krupno mljevenih ljesnjaka
  • Za dekoraciju
  • 1 solja sacuvanog ganache
  • ferero kuglice


Priprema
1.
Za podlogu preprziti ljesnjake, krupno ih samljeti, a napolitanke izlomiti na krupnije komade. Sve umijesiti zajedno i staviti na dno kalupa, pritiskajuci casom ili nekim drugim predmetom da se sve fino poveze.
2.
Za filing umutiti krem sir sa secerom, vrhnjem i vanilom. Dodati jaja sva odjednom, pa potom gustin i miksati tek da se sve fino poveze i umuti. Dodati istopljenu cokoladu, nutelu i puter, nastaviti sa miksanjem dok se sve fino poveze u jednolicnu masu.
3.
Kalup za torte obloziti folijom, kako voda ne bi mogla uci u kalup. Ugrijati vodu, pa kalup staviti u drugi lim u kojem dolijemo vode negdje do 2/3 kalupa. Rernu ugrijati na 180/350F. Sasuti umucen fil na podlogu i peci 15 minuta, potom smanjiti na 150/250 F i nastaviti peci jos 75 minuta.
4.
Rernu otvoriti i postaviti drvenu kasiku da se moze ohladiti. Poslije sat vremena cheescake izvaditi iz rerne i prebaciti u frizider da se u potpunosti ohladi, narednih 6 sati ga ne bi trebali ukrasavati.
5.
Napraviti ganache od nutele i cokolade pa odvojiti jednu casu za ukrasavanje. U preostali ganache dodati ljesnjake pa preliti preko cheescake. Ostaviti da se potpuno ohladi i stisne prije dekorisanja.
6.
Ganache koji smo odvojili povremeno promijesati, pa kad se stisnuo kao fudge staviti u vrecicu za ukrasavanje i ukrasiti cheescake po zelji.
7.
Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar