Moj dragi obozava cheescakes i obozava cokoladu, tako da sam odlucila za rodjendan da mu napravim ferrero rocher cheescake, ljesnjaci, nutela, cokolada, spoj je fantastican, kazu da je to najbolji cheescake da su ikad pojeli, a da su ih pojeli na tone do sada zaista jesu... meni je veoma fin, blag i nije tako jak kako sam pomislila da bi mogao biti. Izrada je prilicito jednostavna.
Sastojci 12 osoba
Za podlogu
- 300 gr napolitanke sa okusom ljesnjaka
- 50 gr rizinih pahuljica
- 50 gr krupno mljevenih ljesnjaka
- 2 pune kasike secera
- 2 pune kasike putera
- 150 gr nutele
Za nadjev
- 700 gr krem sira
- 200 gr kiselog punomasnog vrhnja
- 80 ml vrhnja za kuhanje
- 150 gr secera
- 1 kasika vanile
- 5 jaja
- 3 kasike gustina
- 450 gr nutele
- 75 gr istopljene cokolade
Za ganaz
- 225 gr mlijecne cokolade
- 150 gr nutele
- 240 ml vrhnja za kuhanje
- 2 kasike putera sobne temperature
- 100 gr krupno mljevenih ljesnjaka
- Za dekoraciju
- 1 solja sacuvanog ganache
- ferero kuglice
Priprema
1.
Za podlogu preprziti ljesnjake, krupno ih samljeti, a napolitanke izlomiti na krupnije komade. Sve umijesiti zajedno i staviti na dno kalupa, pritiskajuci casom ili nekim drugim predmetom da se sve fino poveze.
2.
Za filing umutiti krem sir sa secerom, vrhnjem i vanilom. Dodati jaja sva odjednom, pa potom gustin i miksati tek da se sve fino poveze i umuti. Dodati istopljenu cokoladu, nutelu i puter, nastaviti sa miksanjem dok se sve fino poveze u jednolicnu masu.
3.
Kalup za torte obloziti folijom, kako voda ne bi mogla uci u kalup. Ugrijati vodu, pa kalup staviti u drugi lim u kojem dolijemo vode negdje do 2/3 kalupa. Rernu ugrijati na 180/350F. Sasuti umucen fil na podlogu i peci 15 minuta, potom smanjiti na 150/250 F i nastaviti peci jos 75 minuta.
4.
Rernu otvoriti i postaviti drvenu kasiku da se moze ohladiti. Poslije sat vremena cheescake izvaditi iz rerne i prebaciti u frizider da se u potpunosti ohladi, narednih 6 sati ga ne bi trebali ukrasavati.
5.
Napraviti ganache od nutele i cokolade pa odvojiti jednu casu za ukrasavanje. U preostali ganache dodati ljesnjake pa preliti preko cheescake. Ostaviti da se potpuno ohladi i stisne prije dekorisanja.
6.
Ganache koji smo odvojili povremeno promijesati, pa kad se stisnuo kao fudge staviti u vrecicu za ukrasavanje i ukrasiti cheescake po zelji.
7.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar