Bakin sočni kuglof... Seća me na detinjstvo i lepe uspomene. Danas ga jedem uz kafu, ili za doručak :)
Sastojci
Osnovni sastojci:
- 3 jaja
- 1 čaša /od jogurta/ šećera
- 1 čaša jogurta
- 0,5 čaše ulja (pola čaše)
- 2,5-3 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 CEO limun /i sok i rendana kora/
- 100gr suvog groždja
- 100gr seckanih oraha (ili krupno mlevenih)
- 2 supene kašike kakaa
Priprema
1.
Sve osnovne sastojke izmešati redosledom kako su navedeni sastojci.
(umesto ulja, može 100gr margarina )
2.
Jaja i šećer malo umutiti, više da se sjedinini nego da bude umućeno.
Dodati jogurt, ulje(umesto ulja, može 100gr omekšalog margarina ), brašno, pzp, suvo groždje, orahe.
3.
Sve dobro izmešati u žitku smesu.
4.
Podmazati i brašnom posuti kalup
5.
Trebalo bi da se trećina testa odvoji i pomeša s kakaom, pa u toku sipanja u kalup, stavi izmedjudva svetla dela. Ja kašikom izvadim malo svetlog dela na dno kalupa, a kakao (i to više/ 3-4 kašike) grubo umešam na površini posude u kojoj je testo(pošto je testo žitko). Kad sipam , prave se šare... :)
6.
Da kuglof ne bi na sredini više narastao, dobro rasporediti testo - više po rubovima nego u sredini.
7.
Rernu zagrejati na 200°C (ne mora biti sasvim ugrejana, kad stavljate kuglof), a posle smanjiti na 180°C
Peći 30-35 min.
8.
Još vruć kuglof, poprašiti prah šećerom sa dodatkom vanile.
9.
Šta se još može dodati:
Seckani bademi, lešnici...
Drugo suvo voće/ seckano
Sveže voće.( Višnje cele/ne mnogo)
Ako ne volite "vlažan" kuglof,voće seckajte. Kada se rendaju jabuke, kruške... Bude vlažan.)
Kada jednom napravite KUGLOF sa osnovnim sastojcima, pustite mašti na volju i pravite razne kombinacije dodataka.
Posluživanje
Još vruć kuglof izvaditi iz kalupa. Kad se ohladi staviti i držati pod zvonom za tortu.Može da stoji čitavu sedmicu i da se ne osuši.
Moja iskustva:
Kad želim malo veći kuglof uzmem veću šolju i sve njome merim+ najveća jaja i malo više suvog grožđa i oraha.
Smanjim količinu šećera...
Ceo čokoladni kuglof, kad u svo testo dodam kakao, oko pola čaše, sa sa komadicima lomljene čokolade za kuvanje i oko dve šake višanja, je odličan. Onda ne stavim suvo grožđe.
Lepo je i kada ima više seckanog koštunjavog voća, bademi, lešnici, a i kada se doda neko suvo seckano voće, čak i ono egzoticno iz prodavnice zdrave hrane.
Umesto limuna (soka i kore) - može narandža. Onda je idealna kombinacija badem (umesto oraha)
Za svečane prilike kuglof prelijem rastopljenom tamnom čokoladom, a ukrasim belom.
Nema komentara:
Objavi komentar