četvrtak, 10. studenoga 2016.

Od Jugoslavije ostala još samo spomenička remek-djela






Širom Bosne i Hercegovime, Hrvatske, Srbije, Kosova, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, zemalja koje su nekada bile pod okriljem Jugoslavije, još uvijek vremenu prkose spomenici i podsjećaju na državu koje više nema.

Spomenici su uglavnom izgrađeni u razdoblju između 1960. i 1970. godine, a naručio ih je predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Građeni su u znak sjećanja na bitke, žrtve i zločine tijekom Drugog svjetskog rata.
Goleme betonske konstrukcije dizajnirali su mnogi kipari iz Jugoslavije, a spomenici su građeni i kako bi se njima predstavila snaga i povjerenje u Socijalističku Republiku Jugoslaviju.

Na Dan republike, koji se obilježavao 29. studenog, na godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu 1945. godine, spomenike širom Jugoslavije obilazile su tisuće ljudi, a godišnje bi spomenike posjetilo i do nekoliko milijuna državljana Jugoslavije, ali i turista.

Dan republike se više ne obilježava. Spomenike rijetko tko obilazi. Oni, ogromni i razasuti širom nekadašnje zajedničke države danas stoje i prkose vremenu. 

Reutersovi fotografi objektivom svog aparata zabilježili su kako ti spomenici danas izgledaju.

Nema komentara:

Objavi komentar