utorak, 8. studenoga 2016.

Sarma sa kiselim kupusom, junecim mesom i rizom


Sastojci  6 osoba

1kg mljevene junetine
1 velika glavica kupusa
2 glavice luka
3 reznja cesnjaka
1 kasikica slatke mljevene paprike
150g rize
50g brasna
1 jaje
persin, ulje
sol i papar
Priprema

1.Nasjeckamo luk i stavimo ga da se pirja, a za to vrijeme nasjeckamo cesnjak. Cesnjak kratko poprzimo s lukom.

2.Zacinimo meso solju i paprom i dodamo opranu rizu. Dodamo mljevenu crvenu papriku, jaje i prstohvat persina. Izmijesamo smjesu da se zacini ujedine.
Dodamo poprzeni luk i cesnjak. Ponovo izmjesamo nadjev.

3.Odvojimo listove kupusa koje napunimo nadjevom. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isperemo pod vodom. Sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu.

4.Ostatak kupusa narezemo na tanke rezance koji ce nam posluziti kao podloga, da se sarma ne primi za dno.

5.Sarme polozimo  u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih. Dodamo crvenu papriku te podlijemo vodom da prekrije sarme. Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru te kuhamo jos cca. 2 - 2,5 sata.

6.Kada je sarma gotova, radimo zaprsku. U posebnoj tavici na vrelo ulje dodamo brasno koje stalno mijesamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku i kratko poprzimo. Dodamo hladne vode (i malo pirea od rajcice po zelji) te kuhamo jos par trenutaka, zatim zapršku prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.

Posluživanje
Uz sarmu od kiselog kupusa izvrsno pase vrhnje preko sarmi, a pire krompir  sa strane.

Nema komentara:

Objavi komentar