Ja nisam veliki ljubitelj maka, ali moj muž jeste i pošto se morao mak iskoristiti, koji stoji u frižideru, izabrala sam ovo pecivo,i nisam pogrešila....od 12 komada, ostalo je još 4...i to će ujutru, uz kafu sve ce nestati.
Sastojci za fil od maka:
- 200 g samlevenog maka
- 125 ml mleka
- 100 g putera
- 75 g šećera
- 1 kesica vanilinog secera
- prstohvat soli
- 1 pun čep ruma
- 15 ml soka od limuna
- korica od 1 limuna
- 1/4 kašičice cimeta
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 110 g otopljenog putera
- 250 g mleka
- 1 i po jaje
- i još:
- pola jajeta za premazivanje peciva
- mak za posipanje peciva
Priprema
1.Prvo napraviti fil od maka.
Samleti mak.
U šerpicu staviti sve sastojke za fil i kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta, stalno mešajući.
Skloniti s ringle i ostaviti da se fil ohladi.
Ja sam fil napravila ujutru a paciva sam pravila po podne.
2.U manju šerpicu zagrejati mleko, dodati šećer i puter i mešajte dok se puter i šećer ne otopi. Ne treba da provri, samo da se zagreje.Ako je kojim slučajem mleko prevruće, ostaviti da se ohladi i da bude mlako.
3.U zdelu prosejati brašno, dodati prstohvat soli, sipati prohlađeno mleko, nadošli kvasac, 1 celo jaje i polovinu jednog umućenog jajeta ( jer je previše 1 jaje za premazivanje testa i da ga ne bih bacila, ja sam polovinu sipala u testo a ostatak ostavila sa strane )
Zamesiti testo, isipati na radnu površinu i mesiti testo, koje treba da bude meko i elastično.
Ja sva testa mesim mikserom, samo ga na kraju domesim rukom.
Oblikovati umešeno testo,blago premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na tolom mestu da se testo malo podigne, oko pola sata.
Isipati testo, premesiti ga i podeliti na pola i svaku polovinu podeliti na još 6 delova, oko 80 g svaki deo.
4.
Svaki deo premesiti i oblikovati u kuglicu.
Radnu površinu posuti sa gustinom ( više volim gustin od brašna ) i rastanjiti testo što više možete u veću kocku. Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim i vrlo lako ćete rastanjiti testo.
Na početku ostaviti nekoliko cm prazno i sipati pripremljen fil ( gledajte da imate dovoljno za svih 12 rolnica, otprilike po dve ravne kašike fila za svaku rolnicu ) prekriti praznim testom i zaviti u mali tanji rolat. Uštipajte ivice testa da vam fil ne ispadne tokom motanja.
Rukama valjati tako pripremljen rolat ( na moju žalost ovaj deo nisam uslikala kako se mota, baterija se ispraznila a ja nisam mogla da čekam da se napuni..pravila sam već peciva na ovaj način i posudila sam sliku od slanog testa.
5.Jedan eopeciva sam pravila i ovako,sipala sam dve kašike fila i razmazala svuda po testu i onda zavila u mali rolatić.
Prebaciti krajeve rolatića, kao da ćete zavezati čvor i onda prestali deo krajeva zaviti okolo tog kruga.
Čim pronađem sliku, postaviću je ovde, jer verovatno ću vas ovako samo zbuniti.
Tako uraditi i sa preostalim testom.
Poređati rolnice na pleh, koji ste prekrili pek papirom,
Premazati sa prethodno umućenim jajetom, posuti sa makom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 do 15 minuta, smanjiti temperaturu i peći još 10 do 15 minuta. Ako počnu previše da rumene, prekriti pek papirom.
6Rolnice se mogu napraviti i ranije, i ostaviti na sobnoj temperaturi do sledećeg dana, kad možete ih kratko zagrejati i poslužiti sa kafom, čajem, mlekom.
Ako ćete ih držati duže, možete ih i zamrznuti.
Rolnice se mogu poslužiti isečene na polovine ili četvrtine
7.Prijatno!!!!
Nema komentara:
Objavi komentar