nedjelja, 1. studenoga 2015.

( Vazdušno Osmatranje Javljanje i Navodjenje )

VOJIN

( Vazdušno Osmatranje Javljanje i Navodjenje )




Sistem vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja razvijen je u posleratnom periodu. U NOR-u su razvijene samo neke funkcije ovog sistema. Neposredno posle rata, usporedo sa razvojem ostalih rodova i službi, otpočelo je organizovanje i stvaranje materijalne i kadrovske osnove za organizovanje sistema vazdušnog osmatranja i javljanja.

Formiranje službe VOJIN i prvih jedinica izvršeno je 1953. kada je reorganizovan sistem za vazdušno osmatranje i javljanje (VOJ).

Naredna faza u razvoju karakteristična je po modernizaciji i znatnom jačanju materijalne i kadrovske osnove, u kojoj je razvoj jednica VOJ išao u pravcu usavršavanja sistema opremanjem radarsko-računarskim sredstvima nove tehnologije i automatizovanim sredstvima za prenos, obradu i prikazivanje podataka osmatranja.

Krajem 1945, od prikupljenog kadra i opreme, formiran je u Zagrebu Školski centar PAA, u kome se, pored stručne i borbene obuke, intenzivno izučavala služba vazdušnog osmatranja i obaveštavanja. Paralelno sa ovim u jedinicama PAO otpočeo je proces organizacije službe vazdušnog osmatranja i obaveštavanja.

Do kraja 1946. prikupljen je i osposobljen jedan broj PA nišanskih radara "virtsburg" i jedan osmatrački radar tipa "freja", a početkom 1947. formirana je prva radio-osmatračka četa. Četa je formirana za potrebe Školskog centra PAA, čuvanje i izučavanje prikupljenog materijala i dalje proučavanje praktične pripreme radara.

Polovinom 1947. OC komande PAO prerasta u GOC PAO, kada se formira četa za vazdušno osmatranje i obaveštavanje o vazduhoplovima u Zemunu, koja opslužuje GOC i obezbeđuje veze sa OC zona PAO i Kontrolom letenja Komande RV. Ovo je prva operativna jedinica službe VOOV.

U isto vreme u Komandi RV formiran je radarsko-tehnički centar, kao njen stručan organ, koji je, na osnovu raspoloživih podataka praćenja razvoja vazduhoplovne tehnike u svetu, dobio zadatak da razradi plan opremanja oružanih snaga radarima i njihovu dalju operativnu primenu u JNA.

Nema komentara:

Objavi komentar