utorak, 17. studenoga 2015.

Valter brani Sarajevo




Valter brani Sarajevo ratni je bosanskohercegovački film Hajrudina Krvavca iz 1972. godine, uz Bulajićevu Bitku na Neretvi vjerojatno najpoznatiji i najpopularniji film partizansko-ratne tematike snimljen u socijalističkoj Jugoslaviji.

Uloga Valtera kao lika slobodna je interpretacija biografije stvarnog antifašističkog borca i zapovjednika sarajevskih ilegalaca u Drugom svjetskom ratu, Vladimira Perića Valtera, koji je bio i jedan od pripadnika obavještajnih službi bivše Jugoslavije.


Radnja

Sarajevo 1944. godine. Potaknuti gubitkom Beograda te prodorom sovjetske vojske i partizana, čelnici njemačke vojske na Balkanu pokreću operaciju Laufer, čiji je cilj dovesti gorivo vojnim vozilima radi početka povlačenja u Njemačku. Ali, prvo moraju onesposobiti sarajevski pokret otpora koji predvodi misteriozni ilegalac Valter. Dok njemački obavještajac Kondor (Dragomir Gidra Bojanić) ulazi u pokret otpora izdavajući se za Valtera, pravi Valter otkriva njemački plan. U Sarajevo stižu ilegalci na čelu s misterioznim Pilotom (Velimir Bata Živojinović) sa zadatkom da otkriju Kondora.

Glavne uloge

Velimir Bata Živojinović - Valter
Ljubiša Samardžić - Zis
Rade Marković - Sead Kapetanović
Dragomir Gidra Bojanić - Kondor
Neda Spasojević - Mirna
Slobodan Dimitrijević - Suri
Hannjo Hasse - Von Dietrich
Rolf Romer - Bischoff
Wilhelm Koch-Hooge - potpukovnik Hagen
Stevo Žigon - dr. Sreten Mišković
Relja Bašić - Obersturmfuhrer, vođa ubačene grupe
Jovan Janićijević-Burduš - Josić zvani Stric
Fred Delmare - narednik Edel, nadzornik stanice
Zanimljivosti[uredi VE | uredi]
Glazbeni sastav Zabranjeno pušenje svoj prvi album nazvao je „Das ist Walter“, u čast filmu. Prva pjesma sa albuma ima glazbenu podlogu s kraja filma.
Poznate rečenice iz filma:
„Strijelac zove Kondora.“

„Čekam te u pet kraj Begove džamije.“

„Vazduh trepti kao da nebo gori.“

Vrlo je poznat posljednji dijalog u filmu koji vode časnik njemačke vojske (von Dietrich) i službenik Gestapa (Wilder):
von Dietrich: “Merkwürdig! Seit ich in Sarajevo bin, suche ich Walter und finde ihn nicht. Und jetzt, wo ich gehen muss, weiss ich wer er ist. (Otkada sam u Sarajevu, tražim Valtera i ne mogu ga naći. Tek sada kada odlazim shvatio sam tko je on.)

Wilder: Sie wissen wer Walter ist?! Sagen Sie mir sofort seinen Namen! (Znate tkoj je Valter?! Recite mi odmah njegovo ime!)

von Dietrich: Ich werde ihn Ihnen zeigen... Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter! (Pokazat ću Vam ga... Vidite li ovaj grad (kamera prikazuje Sarajevo)? To je Valter).

Fim je pogledalo oko milijardu i pol gledatelja. Taj broj svakako se jednim dijelom može zahvaliti tome što je vrlo popularan u Kini, gdje navodno postoji pivo Valter sa slikom Bate Živojinovića na etiketi.[1]. Nakon NATO-va bombardiranja SRJ, u ljeto 1999. godine, beogradski autor reklamnih tekstova Aleksandar Kothaj i dizajner Vuk Lončarević, došli su na ideju kako da prikažu popularnost Valterova lika u Kini. Osmislili su naljepnicu za navodno kinesko pivo Valter sa likom Velimira Bate Živojinovića. Fotografija ove naljepnice proširila se internetom i ubrzo se smatrala za činjenicu. Postoje nepotvrđeni navodi da će kineski producenti (Shangai partner film studio) snimati seriju Valter sa srpskim glumcima. Bata Živojinović bi bio savjetnik pri snimanju, a od glumaca bi glumili Nikola Kojo, Dragan Bjelogrlić i Rade Marković Mlađi.

Nema komentara:

Objavi komentar