nedjelja, 8. studenoga 2015.

Partizanska mornarica (Mornarica NOVJ)

Prvi ratni brodovi partizanske mornarice u NOR-u nosili su imena koja su simbolizirala radnički pokret i revoluciju. Na brodovima odreda ratne mornarice južne dalmacije (1 mornarički odred) bilo je na leutu ispisano ime Pionir, a na zaplijenjenom motornom jedrenjaku Evropa ispisano je ime Partizan. Jedan leut je nosio ime Proleter.


Ratni brodovi mornarice NOVJ su nosili na pramcu dvoslovnu kombinaciju (NB) ili (PČ) sa brojčanom oznakom. Brodovi su pretežno zadržali svoja ranija imena, iako su nekima prilikom ulaska u stroj bila promijenjena.Tako su na primjer brodovi Tunolovac i Kolega iz mjesta Kali na otoku Ugljanu u mornarici NOVJ postali NB-3 Jadran i NB-8 Kornat. Nova imena su dobivali i zarobljeni neprijateljski brodovi koji su uvršteni u sastav mornarice NOVJ. Tako je njemački protupartizanski brod Anton (ex Bianca stella) postao NB-11 Crvena zvijezda, dva njemačka I-boota PČ-7 Osvetnik i PČ-8 Udarnik, a KJ-10 je dobio oznaku PČ-76.
nb-3-jadranNumeracija naoružanih brodova je bila od broja 1 pa na dalje, kako su adaptirani brodovi ulazili u stroj. Brojevi patrolnih čamaca su određivani po drugoj shemi, pa su istovremeno označavali pripadnost flotilama pomorskih obalskih sektora.

Tako na primjer patrolni čamci II POS-a imali su rezervirane brojeve od 1 do 20, III POS-a od 21 do 40, a IV POS-a od 41 do 80 jer je taj sektor imao i najviše plovnih sredstava.


Određivanje imena brodovima koji su ulazili u sastav mornarice NOVJ također nije, i pored ratnih prilika ,bilo prepušteno slučaju.U proljeće 1944 štab IV POS je pokrenuo ovo pitanje a neposredni povod je bilo opremanje jednog broda koče koji je ulazio u sastav naoružanih brodova. U aktu upućenom štabu mornarice NOVJ 26 svibnja 1944 je stajalo:"...Koča koja je stigla iz Monopolija i koja se sada naoružava u NB dobit će broj NB-12

. Pošto svi naoružani brodovi imaju pored svoga broja i ime, i budući da će stići još više koča koje će se naoružati, to je ovaj štab mišljenja da bi trebalo svim ovim kočama pošto su jednakog tipa staviti i slična imena. Ovaj štab predlaže za naoružane koče sljedeća imena: Borac, Junak, Heroj, Drug, Partizan, Omladinac, Gerilac, Proleter. Ukoliko se štab mornarice slaže sa ovim prijedlogom molimo da nas o tome obavijesti odnosno u protivnom slučaju da odredi imena za nove 

Nema komentara:

Objavi komentar