subota, 7. studenoga 2015.

Izviđači




Specijalne vojne jedinice oduvek spadaju u najprimamljivija odredišta mnogih mladića, naviklih na povišenu dozu adrenalina i ubrzano lupanje srca. Ljudi spremni na izazove, rizike, svakodnevne provere i timski rad u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije naći će mesto koje su tražili. Uskoro, posle nekoliko selektivnih kurseva, možda će dobiti i ulogu koju su očekivali. Naravno, stroge provere ne prođu svi. Ali, oni koji uspeju, koji, na kraju, ostanu u jedinici, mogu da biraju između mnogih specifičnih i samo za vojsku karakterističnih zanimanja. Jedno od tih je i izviđač – diverzant.


Posle osnovne pešadijske obuke, budući izviđač mora biti spreman na produbljivanje već stečenih znanja i veština. Iz dana u dan trčaće sve brže i sve više, sve brojnije prepreke savlađivađe lakše nego prvih dana. A biće ih mnogo. Moraće da nauči da bude nevidljiv i nečujan, da u negostoljubivoj, ponekad i surovoj prirodi opstane bez vode i hrane, da se snađe i u bespuću, da nađe put u planinskim vrletima, izađe iz nepreglednih šuma...


Tokom višemesečne vatrene obuke naučiće da rukuje ne samo pištoljem i puškom, već i nožem i strelom. Naučiće da se maskira, da, pored olistalog drveća, bude ''deo stabla'', a kraj zgrade u gradu, ''deo zida''. Boje na licu prilagodiće bojama terena, dobu dana, okolini... Umeće da se krije, da puzi, da pliva, da roni, da skače padobranom...


Biti izviđač znači videti druge tako da oni ne vide tebe. Ponekad treba i savladati protivnika, da on ne bi savladao tebe. A da bi to uspeo, izviđač prolazi različite vidove obuke. Padobransku, alpinističku, vatrenu... Savladava borilačke i skijaške veštine, kurs korišćenja minsko-eksplozivnih sredstava... Njihov rad odvija se često u pozadini neprijatelja, tako da i maskiranje postaje veoma interesantno. Treba ostati nevidljiv i izvršiti zadatak, čak i onda kada te traže, kad znaju kako da te nađu. Zato izviđači vežbaju mnogo i često.

 Taktička obuka je jedna od najvažnijih u obavljanju njihovog posla, ali ne i jedina. Mnogo toga izviđač mora da zna, kako bi uspešno izvršio zadatak koji se od njega očekuje. Od toga često zavisi dejstvo cele jedinice, jer se planiranje i odlučivanje zasnivaju na podacima koje komanda dobija od izviđača. Zato je posao izviđača odgovoran, a rad timski.

Nema komentara:

Objavi komentar