utorak, 3. studenoga 2015.

Podzemni vojni kompleks Crna Rijeka




Podzemni vojni kompleks Crna Rijeka prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara površine. Ukopan je nekoliko stotina metara pod zemljom i osposobljen jednom od najkompleksnijih telefonskih centrala u Evropi. 



Međutim, ulaz u ove podzemne hodnike, koji su u kriznim situacijama bili predviđeni za smještaj Glavnog štaba JNA, gotovo je neprimjetan. Garaža planinske kućice, koja se ni po čemu ne razlikuje od slićnih vikendica na sarajevskim olimpijskim planinama, jedan je od tri kamuflirana ulaza u podzemni bunker. Ostala dva ulaza udaljena su stotinama metara. 

Tuneli izlaze na nekoliko mjesta u planinskim kamufliranim stražarskim kućicama i barakama, a jedan izlazi na vrh planine Žep, gdje je i centar sredstava veza.U "garaži" su nas dočekala moćna i neprobojna čelična vrata (debljine od oko tridesetak centimetara), kroz koja smo ušli u podzemni svijet, koji je svojevremeno trebalo da bude najsigurnije mjesto u slučaju izbijanja trećeg svjetskog rata. Naši vodiči iz EUFOR-a utvrdili su da su ulazi u bunker tako temeljito osigurani da bi bili sposobni izdržati i nuklearni udar. 



Nakon vrata, dočekalo nas je predvorje dužine oko tridesetak metara, s dvije sobe sa strane. Ovaj prostor predviđen je za dekontaminaciju i hermetički je zatvoren od ostatka objekta. 


U unutrašnjosti bunkera, za koji komandant EUFOR-a Dejvid Liki tvrdi da je jedan od najboljih vojnih objekata u BiH, nalaze se svi sadržaji koji su potrebni za život oko 500 ljudi. Stručnjaci tvrde da bi mogli preživjeti šest mjeseci, a da ne izađu na površinu. Poseban rezervoar za vodu, agregat za snabdijevanje električnom energijom, filter za zrak, funkcionalne i prostrane kuhinje, kupatila i mnogobrojne spavaonice, garantovale su svojim stanovnicima kompletan komfor, kao u bilo kojoj "normalnoj" kasarni.

 


Cijeli kompleks je klimatiziran ujadnašenom temperaturom od 22 stepena celzijusa i ljeti i zimi. 


U podzemnom bunkeru nalazi se i luksuzni kabinet namijenjen nekadašnjem vrhovnom komandantu i predsjedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu, u čijem su sastavu radna i spavaća soba, te prostorije njegovih najbližih saradnika. Sve ove odaje, kao i sala za konferencije, u odličnom su stanju. U svim prostorijama nalazi se čak i posteljina, čisto i uredno složena.

Nema komentara:

Objavi komentar