utorak, 24. studenoga 2015.

Puškostrojnica ZBROJOVKA BRNO - VTZ, M 37, cal. 8x57 mm




U pješačkom naoružanju vojske bivše Kraljevine Jugoslavije vladalo je veliko šarenilo. U želji za standardizacijom sredinom dvadesetih godina dvadesetog stoljeća uvedeni su samokresi FN 10/22, puške (sustava Mauser) M24 i lake puškostrojnice ZB Vz26. Odabir je bio pun pogodak jer se oružje zadržalo u naoružanju poslije II. svjetskog rata, kako u SFRJ tako i u naoružanju drugih država. Vz26 nastaje kao odgovor tvrtke Zbrojovka Praga na natječaj češke vojske za novom lakom puškostrojnicom. Rezultat je rada braće Holek i dvojice Poljaka s češkom putovnicom, Mareka i Podrabskyja. Laka puškostrojnica ZB M37 (Zbrojovka Brno Model 37) zapravo je puškostrojnica ZB Vz30, poboljšani model puškostrojnice ZB Vz26, proizvedena po licenciji u pogonima Vojnotehničkog zavoda u Kragujevcu. ZB M37 radi na načelu povrata barutnih plinova, puca iz otvorenog zatvarača, a bravi osciliranjem zatvarača. 

Za razliku od pušaka FN FAL i SKS (u zemljama bivše SFRJ poznatije kao PAP M59/66), zatvarač ne pada u ispust u tijelu puške, već ga izbočina na stražnjem dijelu nosača zatvarača izdiže u ležište unutar gornjeg dijela tijela puškostrojnice. Ručica za zapinjanje zatvarača nalazi se s desne strane i ima mogućnost preklapanja naprijed. Cijev je iznad plinskog cilindra i može se brzo zamijeniti tako da se podigne poluga utvrđivača cijevi (koja se nalazi s prednje lijeve strane tijela oružja) i cijev izvuče iz ležišta. Kalibar je 8x57 mm (7.92 mm Mauser), u to vrijeme vrlo popularan u Europi. 


Puškostrojnica se puni s gornje strane, kutijastim nabojnikom zapremnine 20 metaka. Zbog položaja nabojnika ciljnici se nalaze lijevo od uzdužne osi oružja i daju se podešavati po visini (dometu) zakretanjem cilindričnog nosača stražnjeg ciljnika. Da bi oružje bilo stabilno tijekom pucanja, na prednjoj polovici plinskog cilindra montiran je laki dvonožac s mogućnošću ugađanja visine. Tijekom II. svjetskog rata izvorna Vz26, njezine inačice i kopije rabljene su na svim svjetskim bojištima, a poslije II. svjetskog rata nema većeg sukoba gdje nije viđena. U početku Domovinskog rata rabili su je pripadnici ZNG-a i MUP-a.




Vrijeme proizvodnje: od 1937. do 1941. godine 
Proizvođač: Vojno tehnički zavod, Kragujevac, Kraljevina Jugoslavija
Nabojnik: dvoredni, 20 naboja
Dimenzije: 113x38x60 cm

Nema komentara:

Objavi komentar