četvrtak, 5. studenoga 2015.

SPECIJALITETI SA MENIJA JNA - Vojnički omlet

Vojnički omlet



Približne količine artikala:

- Jaja svježa  2 kom
- Mast ili ulje  10 g
- Sir kravlji bijeli  30 g
- Konzerve od krupnije i sitnije usitnjenog mesa (mesni doručak i sl.)  40 g
- So po ukusu


Jaja razbiti u pogodnu posudu, posoliti ih i umutiti. Umućena jaja dodati na 
masnoću, koju zagrijati u tavi i pržiti dok se ne zapeče sa donje strane, vodeći 
računa o tome da masa od jaja bude iste debljine. Kada se jaja zapeku samo 
sa donje strane, dodati izdrobljeni bijeli sir, ili izdrobljene mesne konzerve, 
još malo propržiti, pa ravnom francuskom kašikom smotati kao palačinku, 
stavljati na tanjire i služiti dok je toplo.



Napomena: ako se omlet priprema u većim količinama, postupiti na slijedeći 
način: 
u duboki pleh za pečenje dodati masnoću, dobro je zagrijati na šporetu, dodati 
umućena jaja, vodeći računa o tome da se jaja po plehu pravilno raspodjele, 
malo propržiti pa dodati izmrvljeni sir ili izdrobljene mesne konzerve, pa pleh 
staviti u zagrijanu pećnicu i pustiti da se omlet zapeče. Pečeni omlet vaditi, 
nožem ravnomjerno isporcionisati, dijeliti ravnom francuskom kašikom na male 
tanjire i služiti dok je toplo.

Nema komentara:

Objavi komentar