ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Polustrojna snajperska puška CRVENA ZASTAVA, PASP M 76, cal. 8x57 mm



Vrijeme proizvodnje: od 1976. na dalje
Proizvođač: Zavodi Crvena zastava, Kragujevac, SFRJ
Nabojnik: izmjenjivi, dvoredni, 10 naboja
Dimenzije: 113x8x22 cm


U potrazi za zamjenom pušaka Mauser bivša je SFRJ pribjegla kupovini stranih tehničkih postignuća. Od SSSR-a je kupljena licencija za proizvodnju po­lu­automatske puške u kalibru 7.62x39 mm SKS (Samozarjadnij karabin Simonova). Oružje proizvedeno u pogonima kragujevačke tvrtke Crvena zastava od izvorne se inačice razlikuje u odabiru vrste drveta za izradbu drvenih dijelova i cijevi puške koja nije kromirana.

Riječ o pušci lakoj za uporabu, održavanje i ugodnoj za pucanje. Radi na načelu posudbe barutnih plinova, a bravi padom bloka zatvarača u usjek ispred ležišta naboja. Za razliku od ostalih pušaka koje rade na načelu posudbe plinova, kod M59 (SKS-a) klip u plinskom cilindru nije učvršćen za nosač zatvarača niti je potisnut oprugom. On slobodno „putuje“ kroz plinski cilindar pa se pri naglom pomicanju puške čuje zvonjenje kad klip udara u prednji dio plinskog cilindra ili u potisni klip ispred nosača zatvarača.


 Slijedeći tradiciju ruskih pušaka, i M59 ima preklopnu bajunetu, koja za razliku od prethodnih modela ima oblik noža, a ne šiljka s križnim presjekom. Kasnijim preinakama na pušku su postavljeni tromblonski nastavak s ciljnikom, fluorescirajući ciljnici i gumeni odbojnik na ramenom osloncu i tako su nastale inačice M 59/66 i M 59/66A1. Ugradnjom optičkog ciljnika nastala je snajperska inačica. Tijekom Domovinskog rata ova je puška u svim inačicama upotrebljavana na svim bojištima.




Nema komentara:

Objavi komentar