petak, 29. srpnja 2016.

Zanimljivosti u gradovima bivše SFRJ










Spajanjem dve reči: Jugoslavija i nostalgija stvoren je jedinstven termin u srpskom jeziku, a i u jezicima nekadašnjih država Savezne Federativne Republike Jugoslavije. Takozvani jugonostalgičari su ovom kovanicom pokušali da iskažu svu žal za nekadašnjom državom, koja je, kako kažu bila fenomenalna tvorevina.
Zato verovatno i ne čudi činjenica da postoji mnogo ljudi koji žale za njom.

Pa, ipak, širom nekadašnje Jugoslavije postoje brojne znamenitosti, u kojima i dalje mogu da uživaju i jugonostalgičari, ali i oni koji nisu imali sreću da žive u tako zanimljivoj zemlji.

Beograd
Nekadašnji glavni grad Savezne Federativne Republike Jugoslavije, Beograd je danas glavni grad Republike Srbije i najveći grad na njenoj teritoriji.

Pored brojnih kulturno zabavnih aktivnosti, festivala i brojnih događaja po kojima je srpska prestonica nadaleko čuvena, u Beogradu je i prilično jednostavno naći kvalitetan smeštaj. Jer, poznato je da se grad ne može obići za jedan dan.

Neizostavno u Beogradu treba obići Kalemegdansku tvrđavu, čuvenu boemsku četvrt Skadarliju, prošetati šetališnom zonom u centru grada, Knez Mihailovom ulicom, osetiti duh noćnog života grada na brojnim splavovima duž beogradskih reka, Dunava i Save…

Brojni turisti koji su imali prilike da posete srpsku prestonicu su saglasni u jednom: pored ljubaznosti Beograđana, lepote Beograđanki o kojoj se priča, glavno obeležje srpske prestonice je sigurno bogat noćni život.

Zagreb
Najveći i glavni grad Republike Hrvatske. Kao i svaki glavni grad, tako i Zagreb ima izuzetno bogatu turističku ponudu.

Veliki broj kulturno – istorijskih i sakralnih objekata čine Zagreb gradom vrednim obilaska.

Ljubljana
Prestonica Republike Slovenije, nekadašnje teritorijalno najmanje države Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Ljubljana je danas vrlo lepo razvijen grad.
Specifičnost ovog grada se svakako ogleda u njegovoj arhitekturi, koja na vrlo neobičan i lep način spaja staro i novo.

Kao i u Beogradu i Zagrebu, tako se i u Ljubljani tokom cele godine održavaju brojne kulturno – zabavne aktivnosti.

Sarajevo
Glavni i najveći grad Federacije Bosne i Hercegovine, čuveni grad koji leži na obalama reke Miljacke. U njegovoj blizini je i izvorište reke Bosne, a okružuje ga pet planine. Sarajevo je postalo izuzetno popularno i znano ljudima iz čitavog sveta ne tako daleke 1984. godine. Upravo je ovaj grad bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Danas Sarajevo ima mnogo toga da ponudi svojim gostima. Neverovatan je spoj turskog perioda gradnje sa savremenim objektima. Tu je i čuvena Baščaršija, sa nezaboravnim bosanskim specijalitetima – ćevapima.

Iako je grad bio pogođen ratom, pa su mnoge njegove znamenitosti oštećene ili uništene, Sarajevo je danas grad koji može da parira svetskim metropolama.

Skoplje
Gotovo četvrtina stanovništva čitave Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije živi u glavnom gradu, Skoplju. Čini se da je od svih republika koje su bile u sastavu nekadašnje Jugoslavije, BJRM najslabije razvijena. Pa, ipak Skoplje, kao prestonica ima znamenitosti koje svakako treba posetiti. Tu svakako spadaju: Mustafa pašina džamija, koja je izgrađena pred sam kraj 15. veka, tvrđava kale, Daut pašin amam, koji je nešto mlađi od pomenute džamije i nezaobilazni simbol grada, takođe izgrađen u 15. veku – Dušanov most na reci Vardar, koja protiče kroz grad.

Podgorica
Najmlađa prestonice, najmlađe države, Podgorica je ujedno i najveći grad Crne Gore. Iako je prva asocijacija na ovu zemlju svakako more i u Podgorici se itekako ima šta videti.
Iako je nekadašnji Titograd pretrpeo prilično velika razaranja u Drugom svetskom ratu, sačuvani su pojedini spomenici kulture, kojih najviše ima u Staroj varoši. Tu su Sahat kula iz 18. veka, sakralni objekti…A u gradu radi nekoliko muzeja, umetničkih galerija, pozorište, bioskop i veliki broj ugostiteljskih objekata, koji upotpunjuju turističku ponudu grada.

1 komentar: