petak, 15. srpnja 2016.

Miroslav Gregorič radio na jugoslavenskom programu: SFRJ bi imala dvije nuklearke da nije bilo Černobila









– Gradnja je bila predviđena međurepubličkim sporazumom  u sklopu kojega je izgrađena i nuklearka Krško. Prema dogovoru, jedna elektrana bila bi izgrađena u Sloveniji, a druga u Hrvatskoj – kazao je Miroslav Gregorič, slovenski nuklearni stručnjak, u razgovoru za list Delo.

Moratorij na gradnju

U to vrijeme Gregorič je bio nuklearni stručnjak na ljubljanskom institutu Jožef Stefan, koji je na jugoslavenskom nuklearnom programu radio zajedno sa srodnim naučnim institutima u Zagrebu i Beogradu. Nakon toga, niz godina vodio je slovensku upravu za nuklearnu sigurnost, a od 1989. do 1990. vodio je Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču. Gregorič napominje kako se tad nije moglo protestirati protiv političkog sistema, ali se u Sloveniji nakon černobilske nesreće pojavio jak ekološki pokret.

– Više nismo mogli dobiti dozvolu za gradnju odlagališta nuklearnog otpada iz Krškoga, a 1990. godine donesen je savezni zakon o moratoriju na gradnju nuklearki. Černobilska je katastrofa i definitivno srušila mogućnost gradnje druge slovensko-hrvatske nuklearke – kazao je Gregorič.


Zatvaranje Krškog

Nuklearku Krško izgradila je američka kompanija Westinghouse, a puštena je u rad u punom kapacitetu 1983. U vlasništvu je Hrvatske elektroprivrede i slovenske državne kompanije Gen-Energija. Životni vijek nuklearke Krško produžen je do 2023. godine, s mogućnošću da se još produži. Nije isključena niti mogućnost gradnje drugog bloka nuklearke, jer ta opcija još postoji

Eksplozija reaktora

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je nešto prije 1.30 sati 26. aprila 1986. Deset dana gorjelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije diljem kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susjedne Rusija i Bjelorusija. Ukrajina je u utorak obilježila 30. godišnjicu nesreće. Posljedice još prijete zdravlju ljudi.

Sanacija štete

Više od 600.000 “likvidatora” radilo je na sanaciji Černobila. Novi čelični zaštitni omotač gradi se od 2010. Golemi sarkofag stoji 2,1 milijardu eura. Težak je 30.000 tona, a površina mu je kao u dva nogometna igrališta. Ove će godine biti postavljen iznad mjesta katastrofe kako bi zaustavio radijaciju i osigurao da se ostatak reaktora rastavi na siguran način.

(Faktor.ba/Foto: EPA)

Nema komentara:

Objavi komentar