petak, 29. srpnja 2016.

Na njivi kod Bitolja proglašena još jedna mini Jugoslavija









Penzioner Milorad Stojanović iz Bitolja proglasio je svoju njivu u podnožju Pelistera - teritorijom nove, ˝mini Jugoslavije˝. Stojanović, rođeni Nišlija koji već decenijama živi u Makedoniji, izjavio je da je to četvrta ˝mini-Jugoslavija˝ koja je uspostavljena i prva u Makedoniji. Prethodno su ˝mini Jugoslavije˝ osnovane i u Nišu, Subotici i Zaječaru, kazao je Stojanović i najavio da će narednih dana sa svojim prijateljem, bivšim bokserom Matom Parlovom, promovisati još jednu ˝mini Jugoslaviju˝ u Puli. Bitoljski penzioner priznaje da žali za raspadnutom državom koju je voleo i u kojoj su, po njegovom mišljenju, svi živeli daleko bolje nego sada, u samostalnim državama.



˝Ova njiva u podnožju Pelistera je moje vlasništvo, moji prijatelji i ja smo je ogradili i na sva četiri ćoška ona ima jarbole bivše SFRJ˝, kazao je Stojanović.



Na sredini njive postavljene su zastave bivše SFRJ i sadašnje Makedonije. Stojanović kaže da mu je namera da sa prijateljima dolazi na njivu da bi ˝uživali i pričali kako nam je bilo lepo u toj Jugoslaviji˝. Povodom 29. novembra, državnog praznika koji je kao Dan Republike proslavljan u bivšoj SFRJ, oko 500 građana okupilo se danas i u Ohridu. Na skupu na gradskom trgu većinom su bili stariji ljudi koji su želeli da izraze žaljenje za državom koje više nema.

˝Mini Jugoslavija˝ u Subotici proglašena je na imanju Blaška Gabrića 2003. godine, povodom 4. maja, dana smrti jedinog, doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Na tom imanju, koje je kao i Stojanovićeva njiva ukrašeno trobojkama bivše države, postavljeni su i granični kamenovi sa uklesanim natpisom ˝Jugoslavija˝, a leje među voćkama ponele su imena ˝Bulevar Josipa Broza Tita˝ i ˝Ulica jugoslovenskih velikana˝.




Izvor : (tuzlarije.net - cupo/bg/vesti)   

Nema komentara:

Objavi komentar