petak, 15. srpnja 2016.

Drug, državnik, diktator: Tito na listi najvećih masovnih ubica?!








Tito je rođen 7. maja 1892. u Kumrovcu, zvanični je podatak u njegovoj biografiji, mada se u brojnim tekstovima i on dovodi u pitanje. Jedan od datuma koji se često spominjao je 25. maj iste godine. Ovaj posljednji se u bivšoj zajedničkoj zemlji obilježavao kao Dan mladosti.

Radnik, sindikalac, robijaš, komunista, državnik, vođa… Biografija Josipa Broza Tita prepuna je podataka koji su dovoljni za nekoliko života. Lik i djelo doživotnog predsjednika Jugoslavije i danas su predmet divljenja među velikim dijelom stanovništva na Balkanu. Naročito je to, u odnosu na sve bivše republike, izraženo u Bosni i Hercegovini, dok su u nekim drugim državama poput njegove rodne Hrvatske i Slovenije, odakla je porijeklom njegova majka, spomenici Titu uklanjani sa trgova, a ulicama koje su nosile njegovo ime su mijenjana imena.

Nesumnjivo je da je Tito značajna historijska ličnost, ne samo za prostore na kojima živimo, nego i u svjetskim razmjerama. O tome da li je negativna ili pozitivna, čini se nikada se neće postići saglasnost.

Britanski Daily Mail nedavno je sastavio listu najvećih masovnih ubica 20. stoljeća. na tu su listu svrstali i njega. Na vrhu liste su komunistički diktatori Mao Ce Tung i Josif Staljin, na trećem mjestu je Adolf Hitler, a Tita je Daily Mail uvrstio na 13. mjesto.

Tito i komunistički režim u Jugoslaviji, opće je poznato, nisu imali milosti prema političkim neistomišljenicima. Brojna su svjedočanstva o tome kako su skončali oni koji nisu bili po volji Titu i Partiji. Likvidirani su, kako u zemlji, tako i širom svijeta, a kroz Goli otok kao zloglasni logor za takve, od 1949. do 1956. godine prošlo je više od 16.000 ljudi. Daily Mail, prema njihovim podacima koje svakako treba uzeti s rezervom, navodi da je Tito odgovoran za smrt 570.000 ljudi, mahom političkih protivnika.

Vladao je Jugoslavijom 35 godina. O tome koliko je zaista uspio uspostaviti ravnopravnost među nacijama i narodima koji u njoj žive, oprečni su stavovi, ali je činjenica da se ta zemlja raspala u krvavom ratu 10 godina nakon njegove smrti i da je Titova, jugoslovenska vojska (JNA) počinila strašne zločine nad stanovnicima bivše zemlje. Prvenstveno su to Bošnjaci osjetili na svojoj koži.

1 komentar: