ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

USKORO: Zavirite u vojni bunker na Kalemegdanu








Bunker je građen početkom 50-tih godina 20. veka, kada je izgrađeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkera.

- Osim upoznavanja kako objekat izgleda u unutrašnjosti, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu „Negde između“, koja je namenski rađena za ovaj prostor i prikazuje funkcionisanje i aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata i u periodu hladnog rata. Autor izložbe je dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju – kažu iz JP „Beogradska tvrđava“.

Kako navode, posebnu atrakciju predstavljaće interaktivna instalacija, koja je sastavni deo izložbe i koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao.

Instalacija se sastoji od fotografija koje su, uz pomoć posebnog projektora, prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika i audio naracije koja se emituje sa skrivenih zvučnika.

- Ono što ovu instalaciju čini posebno atraktivnom jeste način njenog pokretanja i pregledanja fotografija: uz pomoć skrivenog senzora i posebnog dizajna i programiranja, posetioci će pokretom ruke koji oponaša listanje knjige ili foto albuma, aktivirati i prelistavati fotografije na zidu koji se nalazi pred njima – dodaju iz ovog Javnog preduzeća.





Instalaciju je izradio Kodek institut.

Vojni bunker šesti je po redu objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi. Posetiocima će biti dostupan za razgledanje svakog dana (i vikendom) od 11 do 19 časova.

Cena ulaznice biće 100 dinara, a za povlašćene kategorije (studenti, đaci, penzioneri) koštaće 50 dinara.

Nema komentara:

Objavi komentar