nedjelja, 7. kolovoza 2016.

GROBLJE BRODOVA Ovo su ostaci nekadašnje moćne rezervne američke flote

Ovi zarđali brodovi su poslednji primerci nekadašnje moćne američke Rezervne flote (NDRF) koja je u svakom trenutku bila spremna da interveniše u slučaju eventualnog napada neprijatelja.








NDRF je formirana nakon Drugog svetskog rata 1950. godine. U svojoj bogatoj istoriji flota je učestvovala u brojnim istorijskim misijama u kojima je u kriznim vremenima, posebno za vreme rata u Koreji i Hladnog rata, obezbeđivala vojne i komercijalne brodove.

Na vrhuncu svoje slave Rezervna flota je brojala 2.277 ratnih brodova koji su bili usidreni u osam američkih luka spremno čekajući na poziv za hitnu intervenciju.






Međutim, kako je vremenom vojno naoružanje otišlo u drugom smeru, a Amerika postala vodeća, verovatno i jedina, sila u svetskim vodama, flota je izgubila na značaju.

Neki od ovih brodova su se toliko retko koristili da su prosto zarđali i danas više liče na "nautičko groblje" nego na jedinicu za hitne intervencije.






Od osam luka samo se u Džejms Riveru i Suisun Beju nalaze funkcionalni brodovi, dok su se ostale pretvorile u otpade trulih metalnih olupina koje zagađuju vodu sa teškim metalima i opasnim hemikalijama.

Poslednju vojnu ulogu flota je imala za vreme Zalivskog rata 1990, nakon čega je korišćena isključivo kao pomoć prilikom prirodnih katastrofa.
Poslednju intervenciju su imali nakon uragana Sendi koji je 2012. godine zahvatio američku istočnu obalu.

Danas NDRF broji svega 122 plovila, a njihov broj se i dalje smanjuje.



Nema komentara:

Objavi komentar