subota, 6. kolovoza 2016.

FUDBALMijatović: Jugoslavija je mogla biti najbolja na svijetu, ali rat je sve promijenio









“Naša prva utakmica bila je protiv domaćina Čilea na stadionu Nacional u Santiagu pred 65 tisuća ljudi”, prisjetio se Mijatović u razgovoru za FIFA-u.

“Igrali smo dobro i ubrzo smo shvatili kako u Čileu možemo ispisati povijest. Zbilja smo bili povezani, igrali smo napadački nogomet, postizali smo puno golova i pritom smo se zabavljali”, nadodao je, piše Index.

Jugoslavija je natjecanje u skupini A završila kao prvoplasirana momčad s maksimalnih šest bodova. U četvrtfinalu pao je Brazil (2:1), u borbi za finale Mijatović i društvo obrisali su Istočnu Njemačku, a do naslova su došli preko Zapadne Njemačke i to nakon ruleta penala.

“Bio je to moj prvi trofej u karijeri i pamtim sve kao da se jučer dogodilo. Bili smo skupina talentiranih, mladih nogometaša koja je briljantno odradila turnir. Ubrzo smo postali profesionalci i dosta nas je igralo u velikim svjetskim klubovima”, rekao je Mijatović, koji se s tugom prisjetio ratnih 90-ih.




“Imali smo sve što je bilo potrebno da postanemo najbolja ekipa na svijetu, ali rat je sve to promijenio. Ekipe s Balkana nisu smjele nastupati na velikim natjecanjima, tako da smo igrali samo prijateljske utakmice od 1992. do 1996. godine. Nije nas bilo četiri godine, a to je bio period u kojem smo bili najbolji. Bilo mi je vrlo teško”, rekao je Mijatović, koji pamti izbacivanje Jugoslavije s Eura 1992. godine.

“Rat je izbio, pojavili su se problemi među nama igračima. Postojala je napetost, osjećali smo pritisak i previše smo vremena potrošili na razgovore o nečemu što nije imalo veze s nogometom. Na kraju, nismo išli na Euro”.

Mijatović je uvjeren kako je Jugoslavija mogla pokoriti svijet.

“Pogledajte, recimo, SP u Francuskoj 1998. godine. Hrvatska je došla do polufinala, a Jugoslavija je zaustavljena u drugom krugu. Imali smo sjajne nogometaše, kao što i danas imate sjajne nogometaše iz bivše države. Edin Džeko, Stevan Jovetić, Miralem Pjanić, Darijo Srna, Luka Modrić, Ivan Rakitić… bila bi to strašna ekipa”, zaključio je Mijatović.


Izvor : http://www.haber.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar