nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Djeca gastarbajtera iz bivše države na cijeni – Luksemburg ko mala Jugoslavija!







Poluamateri

Fudbaleri ispod proseka u Srbiji ili BiH mogu u Luksemburgu da zarade još neku kintu pored redovnog posla koji obavljaju, a oni kvalitetniji čak i da pređu u bolje klubove iz okolnih zemalja. Ove sezone najbolji igrač u Luksemburgu je Bosanac Sanel, prezimenjak Zlatana Ibrahimovića, ujedno i najbolji strelac lige, a zahvaljujući njegovih 11 pogodaka iz isto toliko kola, Ženeš Eš je lider na tabeli. Ibru u stopu sa devet postignutih golova prati Edis Osmanović iz Vilca 71, kluba koji liči na reprezentaciju Jugoslavije.

Naime, trener Samir Kalabić, rođen u Zavidovićima, prije godinu dana preuzeo je crvene i sastavio tim za koji nastupa čak osam fudbalera poreklom sa ovih prostora. Najiskusniji, najbolji i najskuplji igrač ove ekipe je 31-godišnji Srbin Asim Alomerović, koji igra na mjestu štopera i već skoro deceniju nastupa za klubove iz Luksemburga. Asim je promijenio sedam klubova, a Foli Eš je prošle sezone doneo šampionsku titulu nakon 83 godine čekanja, pa s razlogom važi za živu legendu fudbala u ovoj zemlji.

Fudbal u usponu

Da je fudbal u Luksemburgu u velikom usponu zahvaljujući, osim Portugalcima, igračima porijeklom iz bivše SRFJ, najbolje govore uspesi Diferanža ove sezone u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ova ekipa, za koju nastupaju Srbin, Hrvat i Makedonac, izbacila je albanski Laci, zatim Utreht, da bi ih Trumse tek poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca spriječio da se u plej-ofu za LE sastanu s Partizanom.

Nema komentara:

Objavi komentar