nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Prije 29 godina Jugoslavija postala svjetski prvak u rukometu









Jugoslavija je u finalu savladala Mađarsku rezultatom 24:22 (12:12). Mnogi rukometni stručnjaci smatraju da je ovo najveći uspjeh reprezentativnog rukometa nekadašnje države jer je zlato na OI u Los Anđelesu osvojeno u konkurenciji bez SSSR-a i Istočne Njemačke koji su bojkotovali te igre u Americi.

Sa klupe je reprezentaciju predvodio legendarni Zoran Živković a okosnicu ekipe su činili Momir Rnić (kapiten), Jasmin Mrkonja, Veselin Vuković,Veselin Vujović, Jovica Elezović, Mile Isaković, Jovica Cvetković i Zlatko Portner.

Selekcija bivše države je u Švicarskoj savladala sve protivnike. U prvoj fazi prvenstva su pobijeđeni SSSR, Istočna Njemačka i Kuba, a u drugoj fazi domaćin Švicarska, Zapadna Njemačka i Španija.

Tadašnja pravila Svjetske rukometne federacije su se dosta razlikovala od današnjih. U to vrijeme dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupa u drugoj fazi igrale su u finalu, a dvije drugoplasirane za treće mjesto. Naša selekcija je imala maksimalan učinak kao i Mađari na drugoj strani žreba.

Uslijedilo je to finale u kome smo savladali sjeverne komšije. Treće mjesto je osvojila Istočna Njemačka koja je bila bolja od Švedske.

Nema komentara:

Objavi komentar