nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Ovo su najpopularniji dueti bivše Jugoslavije








Iz bogate muzičke istorije bivše države nije bilo lako izdvojiti ona onajbolje, jer na kraju krajeva, ukusi se razlikuju i o njima se ne raspravlja. Pokušali smo odabrati duete koji su se najviše puštali po radijskim stanicama i u televizijskim emisijama, a ovi su se jednostavno nametnuli sami, pišu “Nezavisne“.




Princeza – Slađana Milošević i Dado Topić

Pjesma je prvi puta izvedena 1984. godine u Skoplju na izboru Jugoslavenske pjesme za ‘Pjesmu Eurovizije’. Slađana i Dado nisu imali sreće i završili su na sedmom mjestu, a pobijedila je pjesma ‘Ćao amore’ koju su izveli Vlado Kalember i Izolda Barudžija. Bez obzira na to, ‘Princeza’ je doslovno preko noći postala hit i zasjela na prva mjesta svih muzičkih lista. Pjesma je doživjela i nekoliko obrada, ali original je ipak original.

Jabuke i vino – Zana Nimani i Željko Bebek

Ova je pjesma s pravom zaslužila titulu megahita. Od prvog puštanja u eter davne 1983. pjesma je postala nezaobilazan dio svih zabava, muzičkih pozadina za prve školske ljubavi. Ne treba posebno naglašavati kako je prodana u milionskoj nakladi. Zanimljivo je i to da je Željko Bebek prvi put, nakon snimanja pjesmu otpjevao uživo tek nakon 32 godine!

Kad zamirišu jorgovani – Vesna Zmijanac i Dino Merlin

Radi se o još jednom instant hitu iz 1988. godine. Popularni Dino napisao je pjesmu, ali nije bio siguran kome je ponuditi jer je u to vrijeme sarađivao sa raznim izvođačima. Izbor je pao na Vesnu Zmijanac koja se te godine svojim pjesmama ozbiljno približila legendarnoj Lepoj Breni, a prema nekima, čak ju je i zasjenila. Vesna je bila mlada i izuzetno atraktivna pjevačica zavidnih vokalnih mogućnosti pa ne čudi da se Dino odlučio baš za nju. Postoji i priča o tome kako pjesma gotovo nije završila na albumu ‘Istina’ jer je su sve pjesme već bile spremne, ipak, u zadnji tren ‘Jorgovani’ ulaze na album. To je definitivno bila jedna od najboljih poslovnih odluka kada je u pitanju Vesnina karijera. Pjesma se i danas vrlo često izvodi, a 1988. snimljena su čak tri video spota za promociju pjesme.

Svakako treba spomenuti i duete poput ‘ Samo je nebo iznad nas‘ Nede ukraden i Mate Došena, ‘Sja sunce, trava miriše‘ Massima i Bebi Dol…

Nema komentara:

Objavi komentar