ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Piloti iz bivše Jugoslavije sreli se posle četvrt veka






Kad je u prošlu nedelju nemački pilot Aleko Dames iz Beograda odleteo za Tuzlu da se nađe ugroženima u tom bosanskom gradu, bio je to zvaničan kraj helikopterskih spasilačkih misija u našoj zemlji.

Angažovanje međunarodnih helikoptera koordinisala je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije. Ostvarili su preko 50 sati naleta i transportovali preko 45 tona hrane, pomoći, lekova. Uz te letelice bilo je angažovano i preko 70 ljudi, što posada što spasilačkih timova i, prema rečima Nenada Nedića, pomoćnika komandanta za bezbednost letenja helikopterske jedinice MUP-a, nisu znali za odmor.

Slovenci, Belorusi, Makedonci...

Slovenačka vojska je poslala ekipu u helikopteru tipa „kuguar“, pripadnici Ministarstva za vanredne situacije Belorusije stigli su sa dva Mi-8, makedonska policija sa Mi-17, Euleks sa „pumom“,

Mađari sa Mi-2, dok je nemački pilot doleteo sa AS-355, koji je prvo angažovan od jednog našeg zemljaka iz Nemačke, a posle su taj helikopter iznajmili i pripadnici francuske vojske.

- U kabini svakog od tih helikoptera uvek je bio i po jedan pilot helikopterske jedinice našeg MUP-a, tako da su, računajući one koji su leteli našim helikopterima, najčešće svi bili u vazduhu. Za mađarsku posadu smo čak angažovali kolegu iz penzije koji je znao mađarski. Čovek se odazvao bez reči i bez ikakve naknade, smatrao je da je to njegov doprinos – kaže Nedić.

Bilo je i vrlo rizičnih misija, a jednu od njih imao je slovenački pilot Igor Lanišnik, čiji je helikopter jedini imao podvesnu kuku kojom je bilo moguće transportovati specifični teret. Naime, trebalo je u selo Podgaj kod Malog Zvornika prebaciti kalemove sa električnim kablovima u nemogućim uslovima za sletanje.

- Bez sletanja, nekako je uspeo da spusti tovar – svedoči Nenad Nedić.

Gotovo bez predaha letela je i ekipa Euleksa, koju je činila posada iz Južnoafričke Republike i njoj su se nalazile i dve dame – Skaj Rijal i Šeron Abrahams. Beloruske posade su posle leta od osam sati od Minska do Beograda odmah otišle na teren, a kada bi ih umesto planirane dve tone tereta sačekalo tri – nisu pravili pitanje.

Piloti našeg MUP-a su leteli u devet helikoptera - samo 17. aprila evakuisali su 2.100 ljudi, a ovaj neveseli povod imao je i onu lepšu stranu. Tako su se posle 25 godina na jednom mestu našli nekadašnji drugovi iz JNA, pa su uspomene pretresali Makedonac Lazo Simjanoski, Zlatko Sardinšek iz Slovenije i Srbin Vujica Ristić.

1 komentar: