ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

Socijalistička Republika Crna Gora








Socijalistička Republika Crna Gora nalazi se uz jadransku obalu i ima površinu od 13.712km2 na kojoj živi 585.000 stanovnika. Od ukupnog broja stanovnika 68% je Crnogoraca, 13% muslimana, 6% Albanaca, 5% Srba, 6% Jugoslovena i 2% ostalih.Konfiguracija terena je planinska sa ravnicom u predjelu Titograda. Od rijeka su najveće Morača i Tara a Skadarsko jezero se nalazi na granici sa Albaniom. 
Glavni grad Titograd se nalazi na obalama rijeke Morače a jos veći gradovi su Nikšić, Cetinje, Bar, Budva, Herceg Novi, Ivangrad, Bijelo Polje. Herceg Novi se nalazi u prekrasnom podruciju Boke Kotorske gdje su planine i more načinili jedan od najljepših zaliva. Iznad zaliva nalazi se Lovčen sa poznatim Njegoševim mauzolejom. 



Kroz istoriju Crne Gore stalno se ističe borba ka slobodi naroda Crne Gore. Crnogorci su poznati po svom rodoljublju koje nisu slomili ni Osmanijsko carstvo ni mletački osvajaći. U 2. sv. ratu narodi Crne Gore su se digli 13 jula 1941 u borbu protiv okupatora i domačih izdajnika i time još jednom pokazali da ne dozvoljavaju okupatorsku čizmu na crnogorskoj zemlji. 

Poslije rata se naglo razvijaju turizam i industrija. SR Crna Gora kreće krupnim koracima ka savremenom svijetu. Postižu se veliki uspjesi na svim podrucijima a narocito u prvoj polovini 70-tih godina kad je izgrađena pruga Beogrd-Bar. Tada dlaze do izrazaja razvoj i prosperitet tog kraja.
Nažalost u zemljotresu 15. aprila 1979. u Crnoj Gori razvoj biva na momenat prekinut. Strahovita razaranja i ljudske žrtve zadesile su tog 15. aprila šire područije bokokotorskog zaljeva. Upučuju se apeli za pomoć i uz akciju cjelokupnog naroda SFRJ ubrzo se posljedice zemljotresa prevazilaze i nastavlja se sa izgradnjom.

Nema komentara:

Objavi komentar