utorak, 5. siječnja 2016.

Ove pjesme su nekada bile veliki jugoslovenski hitovi, a danas ih skoro niko ne zna

Ako ste se nekada pitali kako u u domaćim verzijama zvuče obrade hitova Žibler Beka u našoj verziji, kako je nekada svirao Laza Ristovski, kako je Minja Subota donio revoluciju romantike i kome je Ljubivoje Ršumović napisao pjesmu, sada imate priliku da saznate.

 Beti Jurković i Marko Novosel – Autobus Kalipso



Beti Jurković je rođena u Opatiji, a ovaj hit je izvela sa Markom Novoselom na Opatijskom festivalu 1959. godine. Snimala je za "Polydor" i pjevala s Luisom Armstrongom, ali se dosta rano povukla i posvetila porodici.
Sa druge strane, Marko Novosel bio je najvjerniji izvođač latino ritmova. Ovaj duet osvojio je drugu nagradu publike i treću nagradu stručnog žirija na pomenutom festivalu.

Boki Milošević - Nadmetanje


Klarinetista koji je uglavnom svirao folk muziku, 1981. godine objavio je album "Od čočeka do Betovena", na kojem se našla i ova numera "Nadmetanje" u kojoj je do izražaja došla sva njegova virtuoznost. Ali se isto tako osjeća zvuk sedamdesetih.

Minja Subota - Pođimo žnjeti žito





Minje Subote se svi dobro sjećamo kao voditelja Muzičkog tobogana. Ovom pjesmom je doveo romantičnu revoluciju, pogotovo stihom "Utkaću ljubav u snopove zlatne, u svaki žuti klas".

 

Leo Martin – Biću uvek sam


Danas svi znaju hitove Lea Martina "Odiseja", "Kristina" i "Jednom kad se zaljubiš", a ova pjesma je, po mnogima nepravedno, zapostavljena.  Spot je snimljen u zabavnoj emisiji TV Beograd "Obraz uz obraz" (1972), a u njemu se pojavljuje i glumica Milena Dravić.


Bijele strijele – Voli Me


"Bijele strijele" su prepjevali pjesmu od Bitlsa  "Love me do". Njihovi muzički počeci su bili zasnovani na obradama, ali uprkos tome bili su prvi jugoslovenski bend koji je imao vlastite kompozicije. Godine 1962. ušli su u Jugotonov studio i u dvije godine snimili šest samostalnih izdanja, tri EP-a i tri singla. Raspali su se 1966. godine jer, kako piše u starim intervjuima  "nisu mogli da se prilagode promjenama koje su se desile pojavom čupavih sastava i novih muzičkih trendova".

Sanjalice - Srećni zajedno


Ovaj ženski bend osnovalo je školarke Ljiljana Mandić, Slobodanka Miščević, Ljiljana Jevtić i Snežana Veselinović. 1965. godine, a postojao je svega četiri godine.  U tom periodu su vodile buran muzički život - gostovale su u Rumuniji, svirale nekoliko mjeseci po Istri, snimile tri EP-a, nastupale uz modne šou programe, ali i u pozorištu uz predstavu "Bitnici pjevaju" u kojoj su domaći glumci izvodili pjesme američkih bitnika.

 

Crni biseri – Nisam više taj


Za razliku od drugih bendova iz tog perioda, ova grupa se dosta dugo održala: postojali su od 1963. do 1980. godine , a ponovno su se okupili 1997. godine. Već na samom početku pokazali su da su ozbiljni – odmah su odlučili da snimaju svoje pjesme. Pojavili su se u filmu "Kad budem mrtav i beo", a stvarali su i za pozorište.

Vice Vukov – Natali


Pjesma Natali od Žilber Beka je jedan od njegovih najvećih hitova, pa s toga ne čudi da je upravo ona rado pjevana. Jednu od njenih obrada napravio je i pjevač Vice Vukov, jedan od najpopularnijih pjevača šezdesetih.

Drago Mlinarec – I tako prolaze dani


Još jedna revolucionarna na ovoj listi jeste pjesma Drage Mlinarca "I tako prolaze dani". Riječ je o pjesmi iz serije "Nepokoreni grad" iz 1981. godine, koja govori o nacističkoj okupaciji Zagreba. Mlinarec je karijeru započeo 1962. godine u grupi "Jutarnje zvijezde", a nakon nje osnovao je "Grupu 220", koja je bila jedan od najpopularnijih bendova na području bivše Jugoslavije.

Bezimeni – Maštarenje


Bezimeni su osnovani krajem 1969. godine, a osnivači su imali 17, 18 i 14 godina. Četrnaestogodišnjak je bio Lazar Ristovski, grupa je nastupala po raznim gitarijadama i izdala je nekoliko kompilacija. Muzika je perfektno napravljena, a iako je video dostupan na internetu, nažalost ima jako malo pregleda.

Marjan Miše – Da mi je to što nije


Kada bi sada ovu pjesmu pustili na radiju vjerovatno bi svi pomislili da je neka stara stvar Zdravka Čolića. Ipak, ovu numeru otpjevao je Marjan Miše još '70ih godina. Koliko je dobra najbolje govori činjenica da se našla na kompilaciji ''Sve što niste znali da želite da čujete na jednom mjestu'' koja je izdata  2007. godine.


Dušan Prelević Prele i Mira Peić – Daj nam sunca


Numera je napravljena za potrebe mjuzikla "Kosa". Numeru Daj nam sunca (Let the sun shine in) u Beograd su doneli  Mira Trailović i Zoran Ratković.

Snimak je verzija  iz predstave koja je proslavljena 1969.godine u Ateljeu 212. Priča se kako amerikanci tvrde da je Prele pjesmu otpjevao mnogo bolje od originala, a i Josipu Brozu Titu se pjesma dopadala.

Cice Mace – Šta se to događa


Cica Mace 1980. godine "nisu imale pojma šta se događa", kada su objavile ovaj singl. Na A-strani (tada su se snimale kasete) bila je takođe izvrsna "Disko baba". Iste godine objavile su još jedan singl, a nakon toga singl i album. Muziku je napisao Kornelije Kovač, a tekst Ljubivoje Ršumović. One su bile maloljetne kada su snimale, pa je za svako snimanje bila potrebna dozvola roditelja za nastup.

Nema komentara:

Objavi komentar