nedjelja, 10. siječnja 2016.

RPG-29 Vampir RUČNI BACAČ RAKETA



















Krajem osamdesetih godina sovjetski konstruktori pristupili su razvoju novog lakog bestrzajnog protivoklopnog sredstva, sposobnog da sa prednje strane uništi sve tipove tenkova koji su se tada nalazili u operativnoj upotrebi. Rezultat ovog rada je ručni bacač raketa RPG-29 Vampir, kalibra 105 mm.

Ručni bacač RPG-29 namenjen je za uništavanje tenkova, oklopnih vozila, bunkera i utvrđenih objekata na daljinama do 450 m. Zamišljen je kao protivoklopno sredstvo motorizovanog pešadijskog odeljenja, a opslužuju ga dva vojnika.

Sistem RPG-29 se sastoji od dva osnovna dela: lansera i raketnog projektila.



Lanser raketa je predviđen za višekratnu upotrebu. Opremljen je optičkim i rezervnim mehaničkim nišanom, a po potrebi se postavlja pasivni noćni nišan. U marševskom položaju lanser je rastavljen na dva dela, koje u posebnoj torbi prenosi jedan vojnik.

Raketni projektil PG-29V kalibra 105 mm se sastoji od tandem-kumulativne bojeve glave i raketnog motora. Bojeva glava probija 650 mm homogenog pancirnog čelika iza reaktivnog oklopa, a efikasna je i protiv betonskih građevina i podzemnih bunkera.



TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE


Kalibar: 105,2 mm
Masa bacača: 11,5 kg
Masa projektila: 4,5 kg
Početna brzina projektila: 130 m/s
Nišanska daljina gađanja: 450 m
Probojnost: 650 mm

Nema komentara:

Objavi komentar