nedjelja, 10. siječnja 2016.

M79 Osa RUČNI BACAČ RAKETA 90 mm


Jugoslovenski ručni bacač raketa 90 mm M79 Osa namenjen je za blisku protivoklopnu borbu. To je pešadijsko bestrzajno raketno sredstvo za višekratnu potrebu, koje se efikasno može koristiti protiv oklopnih vozila na daljinama do 350 m i protiv nepokretnih ciljeva kao što su živa sila i vatrena sredstva u bunkerima i utvrđenim objektima na daljinama do 600 m.

Po konstrukciji i prinicpu rada RBR Osa sličan je francuskom bacaču LRAC F1. Sistem M79 sastoji se od ručnog bacača raketa, rakete u kontejneru i rezervnog alata i pribora.





Ručni bacač raketa se sastoji od lansirne cevi izrađene od stakloplastike, mehanizma za opaljivanje, optičkog nišana sa uvećanjem 4x, mehaničkih nišana, oslonca za rame, rukohvata i poklopaca lansirne cevi.

Kontejner sa raketom se pre lansiranja postavlja na zadnji deo ručnog bacača (kao produžetak lansirne cevi). Raketa ima kumulativnu bojevu glavu koja probija 400 mm homogenog čeličnog oklopa. Udarno -trenutni-piezoelektrični upaljač se aktivira pri minimalnom uglu od 20 stepeni. Raketni motor daje projektilu početnu brzinu od 250 m/s. Maksimalni domet rakete je 1960 m, a efikasni domet 600 m. Maksimalna brzina gađanja je 6 raketa u minuti.



Ručni bacač raketa M79 Osa masovno je korišćen u svim ratnim sukobima na prostorima bivše SFRJ. Kumulativna bojeva glava projektila 90 mm ne može da probije čeoni oklop savremenih tenkova, ali RBR M79 zbog svoje jednostavnosti, pouzdanosti, izuzetne preciznosti i relativno male mase još uvek predstvaljva vrlo efikasno sredstvo za uništavanje utvrđenih objekata i lakše oklopljenih vozila. Razvojem i uvođenjem u naoružanje trenutnog projektila 90 mm dobilo bi se univerzalno, pouzdano i jeftino oruđe za podršku pešadije.



TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Kalibar: 90 mm
Masa bacača bez rakete: 6,2 kg
Masa bacača u borbenom položaju: 10,7 kg
Masa kontejnera sa raketom: 5,1 kg
Masa praznog kontejnera: 1,5 kg
Masa rakete: 3,5 kg
Masa optičkog nišana: 0,65 kg
Dužina bacača bez rakete: 1432 mm
Dužina bacača u borbenom položaju: 1910 mm
Dužina rakete: 672 mm
Dužina kontejnera sa raketom: 735 mm
Početna brzina rakete: 250 m/s
Maksimalni domet: 1960 m
Probojnost: 400 mm

Nema komentara:

Objavi komentar