petak, 30. listopada 2015.

Top M46 130 mm

Opis


  • Top M-46 je razvijen na osnovu obalnog topa M-36 130 mmm. Predstavlja vrlo učinkovito, ali i robusno oružje. Inače se na borbene položaje dostavlja pomoću srednje teških kamiona ili pomoću artiljerijskih tegljača kao što je ATS-59. Stabilizacija topa prilikom opaljivanja se sastoji iz hodro-pneumatskog sistema i ublaživača trzaja koji se nalazi iznad cijevi. Dugačka cijev omogućuje velik domet zrna i njegovu brzinu od 930 m/s. Štit topa služi da zaštiti posadu u slučaju eksplozije topa, te da štiti posadu od neprijateljske vatre ukoliko se radi o neposrednim gađanjima. Pomoću vizira, daljinomjera s velikom preciznošću se mogu vršiti neposredna, poluposredna i posredna gađanja.

  • Prilikom transporta na krajeve lafeta topa se stavljaju dva pomoćna točka s ciljem ravnomjernog raspoređivanja težine, dok se cijev uvlači u marševski položaj. Priprema topa za transport traje oko 8 minuta pomoću 8 vojnika posade.


Operativna upotreba


  • Top M-46 je prvi put javnosti predstavljen na vojnoj paradi u Moskvi 1954. godine. U početku upotrebe u Crvenoj armiji je mijenjao protivoklopne topove, međutim zbog njegovog dalekog dometa raspoređivan je u nivou korpusa. Korišten je uporedo sa artiljerijskim radarima za praćenje vatre SNAR-2.

  • U upotrebi je više od 25 armija širom svijeta, pod licencom se proizvodio u Kini i Rumuniji. Tokom 1980tih u SSSR-u ga je počeo zamijenjivati 2A36 Giatsint-B 152 mm i njegova samohodna verzija 2S5 Giatsint-S. Neke firme iz oblasti namjenske industrije su ga konvertovale u kalibar 155 mm po NATO standardu.

  • M-46 je intezivno korišten od strane Sjevernog Vijetnama tokom Vjetnamskog rata protiv američkih snaga. Smatran je kao najbolji primjerak poljske artiljerije od obje strane tokom ovog rata.

  • Kineske verzije ovog topa su najvjerovatnije korištene od strane Sjeverne Koreje tokom granatiranja južnokorejskog otoka Yeonpyeong u Žutom moru 23. novembra 2010. godine.

  • U JNA jedinice sa ovim topovima su bile izvan korpusa, direktno podcinjene komandama vojnih oblasti. Ulazili su u sastav mesovitih artiljerijskih brigada, koje su imale 3 divziona ovih orudja (svaki sa po 18 topova) i jedan divizion Ognjeva (sa 12 orudja). Svaka vojna oblast je imala po 2 mes. artiljerijske brigade. (580, 16, 152, 202, 203, 326 mabr). Masovno su korisceni tokom ratnih dejstava na prostoru ex-SFRJ, a za ovaj top razvijen je i projektil sa gas generatorom sa dosta uvecanim dometom. 

  • Jedno vreme bila je aktuelna i konverzija ovog topa u kalibre 152 ili 155mm, na čemu se i stalo.

Nema komentara:

Objavi komentar