srijeda, 21. listopada 2015.

MULTIETNIČKA TUZLA: Džamija, katolička crkva i pravoslavni hram FOTO GALERIJA


 
Samir Zahirović profesionalni fotograf iz Tuzle ustupio nam je svoje sjajne fotografije, koje ovoga puta svjedoče o multietničkom i multireligijskom karateru Grada na zrnu soli



Samir je, kako kaže, iskoristio još koji lijep dan da kamerom načini snimke sakralnih historijskih objekata u Tuzli i okolini i arhivira fotografije u svoj već bogat album.
Podsjetimo, Samir je svojim fotografijama obilježio i zatvaranje jednog od najvećih rudnika u Tuzli i oduševio svojim radovima naše čitatelje. Vjerujemo da ove fotografije imaju dokumentarnu vrijednost i da će neko nekada i u budućnosti poželjeti da vidi gdje su naši preci sve radili po rudnicima i na koji način su zarađivali koru hljeba.

Ovaj put Zahirović je slikao Džamiju u Tuzli, Huseina Čauša ili kako je još zovu Džindijska džamija koja se u historiji prvi put spominje 1701 godine. Tu su i slike crkve Uznesenja BDM u Breškama nadomak Tuzle koja je izgrađena 1854 godine. Pored ova dva historijska bisera poznati fotograf je ovjekovječio aparatom i Saborni hram u Tuzli koji je ovog ljeta i rekonstruisan pa je dobio novi i ljepši izgled.


Poznato je da je Tuzla multietnički grad u kojem nikada nisu nestali ljubav i prijateljstvo između pripadnika svih vjera i naroda što je ovoga puta pokazao i Samir slikajući tri “Tuzlanska dragulja” koja će, vjerujemo, narod u Tuzli i dalje vjerno čuvati i posjećivati.






Nema komentara:

Objavi komentar