subota, 31. listopada 2015.

Baterija raketa obala more





  • Ratna mornarica SFRJ ranih osamdesetih nabavila je iz bivšeg SSSR-a protivbrodski mobilni sistem P-20 Rubež-E (Nato oznaka - SS-N-2C Styx). Sistem se zasnivao na dobro poznatoj raketi Styx P-15 kojom je bila naoružana JRM (raketni čamci, topovnjače i raketne fregate). 
  • Ova verzija predstavljala je obalsku varijantu montiranu na tegljač MAZ sa dve rakete, osmatračkim radarom i upravljačkom kabinom tako da je mogao dejstvovati samostalno. 

  • Rakete Styx imaju domet 80 km i bojevu glavu 513 kg. U zavisnosti od verzije raketa ima IC (infracrveno), radarsko ili termovizijsko navođenje. Dužina rakete je oko 6,5 metara i leti podzvučnom brzinom od 0,9 maha. Ima "avionsku" konfiguraciju sa kratkim delta krilima. Ispod trupa ima startni raketni motor koji se odbacuje nakon lansiranja. 

  • Raketa Styx postala je poznata 1967 kada je egipatska mornarica potopila izraelski razarač Elilat, i posle toga našla se u naoružanju velikog broja zemalja. Mana rakete je u tome što je jako spora, pa se lako može oboriti PVO sredstvima a takođe i njena zastarelost. Stoga je JRM pred sam rat na prostorima SFRJ iz švedske naručila i dobila oko 150 raketa Bofors RBS-15 kojima su trebale biti prenaoružane topovnjače i raketni čamci. Nažalost, sve rakete koje su isporučene, zaplenjene su u bazi Žrnovnica nadomak Splita i od modifikacije pomenutih brodova nije bilo ništa.  
  • Na teritoriji CG, ova sredstva su bila bazirana na brdu Obostnik (naspram Kumbora), u posebno izgrađenim tunelima. Isti položaji gađani su 99-te u NATO agresiji na SRJ, mada verujem da ni jedno sredstvo nije oštećeno.

Nema komentara:

Objavi komentar