subota, 3. lipnja 2017.

Jugonostalgičari ostaju na cjedilu









Blaško Gabrić, osnivač mini države u Subotici, na severu Vojvodine, postao je talac svog poverenja prema jednom prijatelju, pa mu banka sada preti prodajom jednog dela teritorije, kako bi namirila svoja potraživanja.


******************************************************************************

OGLAS

Dosadilo vam je da za sitne popravke auta odlazite majstoru i dajete pare?

Rješenje je najzad tu!

Naučite sami da popravljate svoj auto.
Popravka, recenzija i stručno mišljenje iz oblasti automobilizma, sve na jednom mjestu. Popravite sami svoj auto bez odlaska majstoru i bacanja novca.

Pretplatite se na novi kanal koji donosi svakodnevne video priloge popravki, recenzija itd.


FB stranica:




I dok nismo zaboravili, ukoliko imate neki problem koji nije objašnjen, slobodno pitajte na fb stranici, rado će vam stručnjak iz navedene oblasti odgovoriti.


******************************************************************************

Dve decenije nakon “velike”, raspada se i Mini Jugoslavija! Veliki jugonostalgičar, čovek koji ne zaboravlja neka lepša vremena, postao je talac ovog današnjeg, surovog i beskompromisnog vremena.

Naime, Gabrić je bio žirant kolegi za kredit od 50 hiljada evra. Kolega nije plaćao kredit, a banka ga o tome nije obavestila, sve dok nisu došli da plene njegovu imovinu, da prodaju deo Mini Jugoslavije. Ovaj jugonostalgičar ističe da je tražio od banke da otplati kredit, ali to mu nije dozvoljeno.


“Imam dobru penziju i mogu da otplaćujem kredit, ali banka nije želela da na taj način rešimo problem, jer po njima imam previše godina. Oni hoće da rasparčaju moju Jugoslaviju, žele da stave na doboš deo placa gde se nalazi ‘Srbija’, i nude ga po početnoj ceni od 70 hiljada evra. Nekome izgleda smeta i ova država, ali ja je neću dati, braniću je ako treba i do Strazbura!”,  kaže Gabrić, i dodaje da, po njegovom saznanju, zainteresovanih za kupovinu za sada nema.

Plan – pusti san

Mini Jugoslaviju na svom imanju Blaško Gabrić je osnovao pre 15 godina, sa idejom da to bude utočište za jugonostalgičare iz čitavog sveta. Mala država ima sve, “od Vardara pa do Triglava”, kao i nekadašnja SFRJ. Tu je njen osnivač planirao izgradnju jednog hotela, jednu vrstu gerontološkog doma, gde bi građani nekadašnje velike zemlje, koji su čitav ili jedan deo svog radnog veka proveli u inostranstvu, mogli da provedu penzionerske dane.

“Ta usluga je u inostranstvu veoma skupa, a ovde bi sa svojim deviznim penzijama ti ljudi mogli da imaju sve što požele! Plan je bio da se sagrade starački domovi i da se žiteljima Mini Jugoslavije ponudi “državljanstvo”, kao i vrhunski smeštaj sa lekarom, zubarom, pedikirom, manikirom i organizovanim obilascima nekadašnje SFRJ”, objašnjava Gabrić. Taj plan je, međutim, ostao samo pusti san.

Kada ožive petokrake

Mini Jugoslavija danas izgleda prilično zapušteno, iako se svake godine početkom maja tradicionalno na tom mestu okupljaju jugonostalgičari iz svih bivših republika SFRJ. Na taj način se obeležava Prvi maj – praznik rada, a nekoliko stotina jugonostalgičara zajedno evocira uspomene na “neka lepša vremena”. Program je svake godine sličan - kulturno-umetnički program sa pesmama “od Vardara do Triglava”, sportska takmičenja, uz nezaobilaznu scenografiju – trobojke s petokrakama i Titove fotografije.

Nema komentara:

Objavi komentar