nedjelja, 6. prosinca 2015.

Tito priča o Desantu na Drvar: Uzmem pušku da pucam, kad tamo... (VIDEO)

Josip Broz Tito, neprikosnoveni lider bivše Jugoslavije, jednom se prilikom prisjetio Desanta na Drvar, fašističke operacije čiji je cilj bio zarobiti Tita i uništi vrhovni štab partizana.

U objavljenom intervjuu saznajte kako je Tito pobjegao Nijemcima, kako je htio ubiti svog psa Tigra koji je lajao (maršal se plašio da će ga ovaj odati), te o nekim drugim detaljima iz toga vremena.

Pogledajte video:



Nijemci su napad počeli u šest sati ujutro. Prvo su žestoko bombardirali čitav prostor, a zatim su počeli padobranski desant. Međutim, krenulo ih loše od samog početka. Jedna jedrilica je oborena u zraku od strane partizanske PVO, tri su uništene na slijetanju, a ostale jedrilice su sletjele van cilja.


Fašisti su prije podne strijeljali veliki broj seljaka u Drvaru. Svim zarobljenicima postavljali su isto pitanje: „Gdje je Tito?“. Kako niko nije htio (ili nije znao) da odgovori, ubijali su sve od reda. Tog dana ubijeno je i čitavo rukovodstvo Okružnog komiteta SKOJ-a za Drvar. Njemački padobranci su sletjeli tačno pred kuću u kojoj su se nalazili skojevci i odmah je blokirali, tako da iz nje niko nije mogao da izađe.

Tito je, u društvu Edvarda Kardelja, uspio napustiti pećinu oko 11 sati. Na kraju je s pripadnicima ruske i britanske misije pri Vrhovnom štabu  evakuiran avionom 3. juna sa Glamočkog polja.

Nema komentara:

Objavi komentar