petak, 18. prosinca 2015.

G-5 TEGLJENA TOP-HAUBICA 155 mm



Na osnovu iskustava iz rata u Angoli, oružane snage Južnoafričke Republike zatražile su od vojne industrije da razvije novo savremeno artiljerijsko oruđe velikog dometa koje bi zamenilo top-haubicu G-4 (Soltam M71). Razvoj je započeo 1976. godine u firmi LIW, a prvi primerci su u jedinice stigli 1983. godine.
Top-haubica G-5 je projektovana na osnovu belgijskog oruđa GC-45. Monoblok cev dužine 45 kalibara je izrađena od čelika visoke izdržljivosti i na ustima ima jednokomornu gasnu kočnicu. Konstrukcija zatvarača slična je kao kod američke samohodne haubice M109. Zatvarač je klipnog tipa, a iza njega je ugrađen pneumatski potiskivač - punjač. Brzina gađanja je 4 metka u minuti u periodu od 15 minuta ili 2 metka u minuti u periodu od 60 minuta. Vek cevi je više od 6000 ispaljenih projektila sa standardnim punjenjem.

Za pogon hidraulike i pokretanje haubice koristi se vazduhom hlađeni dizel motor snage 56 kW. Zahvaljujući ovom agregatu G5 se može samostalno kretati brzinom od 16 km/h, a sa jednim punjenjem goriva prevaliti više od 100 km. U slučaju da je motor u kvaru za pogon se može koristiti hidraulični sistem drugog oruđa, sistem sa vučnog vozila ili ručna pumpa.



Iz top-haubice G-5 može se ispaljivati veliki broj različitih tipova municije - razorni projektil M1 HE, projektil punjen belim fosforom M1 WP, projektil sa crvenim fosforom M1 RP, osvetljavajući projektil M1 ILLUM, kasetni projektil M1 SM sa 56 bombica kombinovanog dejstva, dimni projektil M1 SCM, propagandni projektil LEAFET M1. Sa standardnom municijom postiže se domet od 30 km, a sa municijom sa generatorom gasa (BB) domet je 40,2 km. Novorazvijeni projektil VLAP ("Velocity-enhanced Long-range Artillery Projectile") ima domet od gotovo 50 km.

Za upravljanje vatrom jedinica naoružanih oruđima G-5 i G-6 koristi se savremeni sistem AS 2000 koji se sastoji od komandnog centra, baterijskog komandnog mesta, nišanskih sprava, izviđačkog sistema na vozilu Ratel 6x6, meteorološke stanice, uređaja za merenje početne brzine projektila i sistema veze.

Svako oruđe ima ugrađen displej na kome se prikazuju svi relevantni podaci o topu. Ugrađen je i sistem koji upozorava poslugu na pregrejanost cevi.



Početkom devedesetih godina razvijena je i varijanta top-haubice sa cevi dužine 52 kalibra, čime je obezbeđeno značajno povećane dometa.

Top-haubica G-5 se u odnosu na druga slična oruđa ističe svojim velikim dometom i izuzetnom preciznošću. Jedine zamerke koje se mogu uputiti ovom sistemu odnose se na relativno veliku masu (13,7 t) i malu brzinu gađanja (3 metka u minuti).


TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Kalibar: 155 mm
Dužina cevi: 45 kalibara
Ukupna masa: 13750 kg
Dužina u marševskom položaju: 9,5 m
Širina u marševskom položaju: 2,5 m
Visina u marševskom položaju: 2,3 m
Dužina u borbenom položaju: 11 m
Širina u borbenom položaju: 8,7 m
Klirens: 0,31 m
Dimenzije glavnih pneumatika: 14.00 x 20
Dimezije pomoćnih pneumatika: 7.5 x16
Polje dejstva po elevaciji: -3° do +75°
Polje dejstva po pravcu: 82°
Brzina gađanja: 4 met/min
Maksimlna brzina tegljenja: 90 km/h
Posluga: 5

Nema komentara:

Objavi komentar