petak, 23. rujna 2016.

Tenk T 55 ( VIDEO )





T-54 nastao je ubrzo posle II svetskog rata. Osmišljen je na osnovu iskustava sa tadašnjim sovjetskim tenkovima. Prototip T-54 dovršen je 1947. godine, a serijska proizvodnja započela je 1949. godine. U SSSR-u proizvodnja T-54 i T-55 trajala je dvadesetak godina, a licencno se proizvodio u Čehoslovačkoj i Poljskoj. Kina od 1961. godine proizvodi kopiju pod oznakom T-59. Proizvedeno je više od 70000 tenkova T-54 i T-55 (uključujući i kinesku kopiju T-59). Taj tenk doživio je mnogo izmena i proizveden je u više verzija. Rana varijanta T-54 imala je pozadi podrezanu kupolu. T-54A(M) imao je opremu za noćnu borbu i vertikalnu stabilizaciju topa. T-54B prvi dobija veliki IC reflektor za noćnu borbu i stabilizaciju topa u obe ravni. Taj reflektor, stoga imaju sve nove verzije, dominira kupolom i zahvalna je meta za puščanu vatru. Tenkovi T-54 su hermetički zatvoreni, imaju šnorkl (napravu u obliku cevi, koja se monotira u otvor punioca na kupoli, čime tenk može savladati vodene prepreke ronjenjem do dubine od 5,486 m). 





T-54 je tenk iz kojeg se nije moglo gađati u pokretu. Glavno oružje T-54 bio je top od 100 mm D-10TG. Pored topa od 100 mm "pedeset četvorka" je imala i 3 mitraljeza, jedan spregnut sa topom kalibra 7,62 mm SGMT, drugi kod vozača (vozač upravlja mitraljezom), takođe kalibra 7,62 mm SGMT i jedan PAM DŠK. Osnovna mana T-54 bila je nedostatak stabilizacije topa, pa se kod svakog opaljenja moralo ponovo nišaniti. Zbog toga se kod T-54A(M) primenjuje vertikalna stabilizacija, a kod T-54B vertikalna i horizontalna stabilizacija topa. T-54 je imao dizel motor snage 382,7kW, a borbeni komplet za top činile su 34 granate sa pancirnim, kumulativnim i razornim zrnom. Zbog niske siluete T-54 i T-55 imaju malu elevaciju i depresiju topa i ona iznosi + 17 stepeni do -4 stepena (M-48 ima elevaciju od +20 stepeni i depresiju -9 stepeni, što je veliki nedostatak za američki tenk). 
Od 1955. godine počinje se proizvoditi tenk T-55. Kada je "pedeset petica" uvedena u naoružanje, među vojnim stručnjacima vladalo je mišljenje da će borbu protiv vazduhoplova rešavati samo rakete. Vreme je to demantovalo, pa su i na mnoge T-55 kasnije vraćeni PAM. 






U neke jugoslovenske "pedeset petice" su krajem 80-ih godina XX veka, naknadno ugrađeni "Iskrini" laserski daljinomeri TLD-M80, koji ima domet od 19995 m i tačnost od +_ 7 m. 
T-55 se modernizuje, pa mu se pored laserskog daljinomera ugrađuje i savremeni sistem za upravljanje vatrom (SUV). Pored ovih sistema ugrađuje mu se i noćni osmatrački uređaji sa pojačivačem svetlosti koji je približnih dimenzija kao dnevni i namenjen je komandiru, a umesto teleskopske opreme za osmatranje, ugrađuje se periskop za osmatranje, SUV omogućava da se u mnogome skrati vreme reagovanja pri dejstvu tenka na pokretne ciljeve. Taj sistem smanjuje i verovatnoću greške ljudstva na zemljištu što je veoma značajno kada je tenk na bočnom nagibu. 
Tenkovi T-54 i T-55 su učestvovali u svim dosadašnjim sukobima osim u ratu u Koreji. 



Nema komentara:

Objavi komentar