četvrtak, 1. rujna 2016.

JUGOSLAVIJA U MALOM NA OKUPU:Opet 'URA!' iz 160 grla!







Okupili su se po deveti put u Kikindi učesnici dobrovoljnih radnih akcija iz većine nekadašnjih republika bivše nam države SFRJ. Njih oko 160 sjatilo se u nekadašnje brigadirsko naselje "Mladost", pretvoreno u međuvremenu u hostel, da se prisjete davnog vremena i svega veličanstvenog što im je nekada davno pružao boravak na brigadirskoj trasi.

Za ovu priliku, u organizaciji kikindskog udruženja građana DORA, na sjever Banata doputovali su stari akcijaši iz BiH, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i brojnih gradova Srbije. Izostali su, iz nejasnog razloga, Crnogorci, ali će i oni, ubeđena je prva dama DORE Vesna Petković, narednog proleća kompletirati sveukupni akcijaški ambijent.

Ni ovoga puta Arif Sirotanović, iz rudarske Breze, u BiH, nije, kako veli, mogao da odoli i ne dođe na trodnevno brigadirsko druženje. On je, inače, sinovac legendarnog Alije Sirotanovića, Titovog markantnog trudbenika sa novčanice.

- U Kikindu me goni srce. Šesti put sam zaredom ovdje među jaranima za sva vremena. Prijateljstvo iskovano na akcijama neuništivo je. Bili smo mladi, lijepi, puni života i radosti, vjere u ljude i ljubavi za svakoga. Ubi me, priznajem, nostalgija. A ovi susreti najpogodniji su melem da duši bude lakše. To stalno ponavljam djeci svojoj, uz napomenu da oni prenesu svojim nasljednicima da dobrota u čovjeku uvijek pobjeđuje - priča, u emotivnom zanosu, višestruki udarnik Arif Sirotanović.




Arifov drugar Fazil Tica, u društvu Kikinđana, uvjerava nas, osjeća se kao kod kuće. I ostali naši sagovornici tako zbore. Jasmina Milankov, Kikinđanka, kratko će:

- Evociramo uspomene na bivšu Jugu. Bilo je veličanstveno radnim akcijama graditi svoju zemlju. A bilo bi lijepo kada bi takvu doborovoljnu naviku stekle nove generacije...

Sofija Kijanović svojevremeno je, prije nekoliko decenija, u neku ruku, bila domaćin ORA "Deliblatski pijesak". Učestvovala je na više radnih akcija, pa tako u Kikindi provodila nekoliko puta po mjesec dana:

- Kikinda mi je, vjerujte, u srcu. Često na nju pomislim i rado joj se vraćam. Ovdje smo svi kako složna porodica, koja se nikada ne svađa. Divno se, zaista, osjećam - kaže Kijanovićeva.





Susret nekadašnjih akcijaša nije bio samo svečarski. Radilo se, naime. I to baš - udarnički. Iz 160 grla zaorilo se prepoznatljivo "ura", a onda se udarnička brigada zaputila prema Ruskom Selu, da sa nekoliko stotina sadnica pošumi dio golog atara. Po povratku u naselje, u večernjim časovima, uslijedilo je okupljanje oko logorske vatre. Kao nekada... A na rastanku: zagrljaji, čvrsta obećanja, suzne oči, obećanja da ih novi aprilski susret narednog proljeća neće mimoići.

ITALIJANI POSADILI PALMU I MASLINU

Brigadirsko druženje upotpunilo je i 50 gostiju iz Poreča. Riječ je o članovima Udruženja Italijana, koji su u Kikindu donijeli i u parku u centru grada, kao simbol velikog prijateljstva, posadili palmu i maslinu.

- S posebnom radošću smo prihvatili poziv da budemo ovdje. Predstavili smo se, između ostalog, pjesmom i igrom našeg podneblja. Kući nosim predivne impresije o Kikindi i njenim žiteljima - kazala nam je Lara Muzica iz Poreča.

Izvor: novosti.rs



Nema komentara:

Objavi komentar