utorak, 18. studenoga 2014.

Kinder Pinguinić





Potrebni sastojci :


Kore:


  •  10  svježih jaja
  •  200g šećera
  •  2 paketića vanilinog šećera
  •  5 kašika baby griza (pšenična krupica)
  •  5 kašika brašna
  •  5 kašika gorkog kakaa
  •  5 kašika bagremovog meda
  •  1 kašika praška za pecivo
  •  prstohvat soli
  •  50 ml mlijeka
  •  270 ml ulja

Fil :

  •  700 ml slatkog vrhnja
  •  1 paketić želatine
  •  50 ml mlijeka
  •  2-3 kašike bagremovog meda
  •  pola kašike arome vanilije 

1. glazura 

 120 gčokolade za kuhanje 70 gmaslaca 1 kašikavode

2. glazura 

  •  220g čokolade za kuhanje
  •  100g maslaca
  •  3 kašika ulja
  •  1 kašika vode
  •  1 kašika meda

   Priprema :


  • Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati griz. Umiješati ih drvenom kuhačom naizmjenično sa mlijekom i uljem, zadnje umiješati snijeg od bjelanaca. Pufnasto. 
  • Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom.
  • Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. 

  • Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
  • Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno miješanje.
  • Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju.

  • Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne.
  • U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje – uspjeh zagarantiran. Najbolje na pari. Ili u MW.
  • Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladitekremu.
  • Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
  • Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.

Nema komentara:

Objavi komentar