Kinder Pinguinić
Potrebni sastojci :
Kore:
- 10 svježih jaja
- 200g šećera
- 2 paketića vanilinog šećera
- 5 kašika baby griza (pšenična krupica)
- 5 kašika brašna
- 5 kašika gorkog kakaa
- 5 kašika bagremovog meda
- 1 kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 ml mlijeka
- 270 ml ulja
Fil :
- 700 ml slatkog vrhnja
- 1 paketić želatine
- 50 ml mlijeka
- 2-3 kašike bagremovog meda
- pola kašike arome vanilije
1. glazura
120 gčokolade za kuhanje 70 gmaslaca 1 kašikavode
2. glazura
- 220g čokolade za kuhanje
- 100g maslaca
- 3 kašika ulja
- 1 kašika vode
- 1 kašika meda
Priprema :
- Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati griz. Umiješati ih drvenom kuhačom naizmjenično sa mlijekom i uljem, zadnje umiješati snijeg od bjelanaca. Pufnasto.
- Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom.
- Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta.
- Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
- Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno miješanje.
- Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju.
- Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne.
- U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje – uspjeh zagarantiran. Najbolje na pari. Ili u MW.
- Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladitekremu.
- Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
- Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.
Nema komentara:
Objavi komentar