Minjon torta
- SASTOJCI
- PRVA KORA
-
5 bjelanaca
-
150g šećera
-
200g mljevenih oraha
-
1 kašika brašna
-
DRUGA KORA
-
5 bjelanaca
-
150g šecera
-
200g mljevenih pečenih lješnika
-
1 kašika brašna
-
TREĆA KORA
-
5 bjelanaca
-
150g šećera
-
200g mljevenih badema
-
1 kašika brašna
-
FIL
-
15 žumanaca
-
15 kašika šećera
-
100g čokolade
-
300g maslaca
-
ČOKOLADNA GLAZURA
-
200g čokolade
-
6 kašika ulja
Priprema minjon torte
- Lješnjake prethodno ispeći u pećnici, skinuti tanku smeđu ljusku i
samljeti. Bademe preliti kipućom vodom, oljuštiti i isto ispeći u
pećnici, pazeći da ostanu svijetli.
- Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanjke, dodati
šećer i na kraju pažljivo umiješati orahe, lješnike, bademe i dodati
žlicu brašna.
- Rasporediti u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.
- U međuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari žumanjke i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.
- Ohlađeni fil izmiješati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo
sa orasima, u sredini sa bademima, a preko staviti koru sa lješnicima.
- Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.
- Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i
špricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti
mljevenim lješnicima.
Nema komentara:
Objavi komentar