četvrtak, 10. srpnja 2014.

Ledeni vjetar

  •  SASTOJCI
  • BISKVIT
  • 9 bjelanjaka
  • 15 žlica šećera (30 dag šećera)
  • 1 žlica jabučnog octa
  • KREMA
  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 6 žlica gustina
  • 5 dl mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • margarin
  • 0.5 l slatkog vrhnja
  • VOĆE
  • banane
  • jagode
  • kivi
  • naranča
  • (ili koje drugo voće po ukusu)

Priprema

  • Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka i u njega dodajte šećer i ocat. Smjesu dobro izmiješajte električnim mikserom.
  • Lim za pečenje obložite pek papirom te pecite oko 50 minuta na 160°C ili dok kora ne postane zlatno – žućkasta.
  • Ohlađenu koru vertikalno presijecite na tri jednaka dijela.
  • Kremu pripravite na način da žumanjke dobro promiješate sa šećerom i zatim dodate mlijeko, vanilin šećer i gustin.
  • Kremu kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  • Kad se krema ohladi, u nju dodajte margarin i sve dobro izmiješajte električnim mikserom.
  • Slatko vrhnje ulijte u posebnu posudu i dobro ga izmiješajte električnim mikserom dok ne dobijete čvrst šlag.
  • Izrezane banane potrebno je staviti u malo limunovog soka da ne potamne.
  • Prvu koru premažite sa 1/3 žute kreme, zatim poslažite voće i sve premažite šlagom.
  • Na to stavite drugu koru, pa ponovno žutu kremu, voće i šlag.
  • Postupak ponovite i sa trećom korom.
  • Ledeni vjetar je gotov, no prije serviranja kolač je potrebno dobro ohladiti i ukrasiti.

Nema komentara:

Objavi komentar