subota, 15. travnja 2017.

I SA OMČOM OKO VRATA UZVIKNULA: ŽIVELA JUGOSLAVIJA! Neverovatna priča o hrabroj Vrščanki!







Mila Matejić je kao ćerka imućnog industrijalca mogla da uživa u svim čarima lagodnog života. Posedovala je sve što bi svaka devojka tog vremena želela - od bunde do klavira. Međutim, ona je želela da svi budu jednaki, da svi imaju bunde i klavire, zbog čega se kao veoma mlada pridružila komunistima.

 U narodu je ostala poznata po tome što je bila revolucionarka, predratna skojevka, čiji je mladi život, zbog ilegalnog rada protiv vlasti, okončan na vešalima. Ova Vrščanka je bila prva i jedina žena jedriličarski akrobata u Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata.
OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!


Imala je tek 22 godine, kad je obešena zajedno sa još 24 komunista u Pančevu, u znak omazde zbog ranjavanja jednog nemačkog kapetana. 

- Na opšte iznenađenje, ta lepa devojka nije molila za milost, kao ni ostali stradalnici u Pančevu. Naprotiv. Prkosno je uzvikivala parole “Živela Jugoslavija!” i “Živeo KPJ!”. A kad je došlo vreme za egzekuciju, odgurnula je svog dželata, zabacila dugu plavu kosu i sama stavila omču oko vrata - opisao  u svom saslušanju nemački lekar koji je prisustvovao mnogobrojnim egzekucijama.

Mila je pod uticajem priča svog oca koji se vratio iz zarobljeništva u Rusiji opijen velikim idejama, krenula revolucionarnim putem.

Početkom rata, prikupljala je oružje patrizanima, kao i municiju, novac i sanitarni materijal, a prvo oružje donirao je niko drugi do njen otac Mata. Dopustio joj je da u roditeljskoj vili, zajedno sa sestrama štampa propagandne letke. u ovoj kući je kasnije funkcionisala i partijska tehnika.



6. aprila 1942.godine vlasti su, zahvaljujući jednom od njenih drugova, saznale za njen ilegalan rad. Zajedno sa većom grupom revolucionara, završila je u zloglasnom Špilerovom zatvoru u Zrenjaninu u kom je provela dva i po meseca.

Uprkos tome, Mila je održavala duh stalno pevajući i smejući se, nije plakala čak ni kada su je tukli. Zato što nije htela da oda svoje drugove, na javnom vešanju bila je izabrana za primer ostalim neposlušnicima.

U znak zahvalnosti, njeni saborci su pojedinim ustanovama u gradu, dale ime Mila Matejić.

(Espreso.rs / Novosti)

1 komentar: